Лекарство срещу аритмия крие риск от рак

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Един от най-широко използваните в света лекарствени препарати за лечение на аритмия може да увеличава риска от развитие на рак, особено при пациенти, които приемат лекарството в големи количества. Това установиха учени от Тайван, чийто труд е публикуван в списание „Кансър” на американското онкологично общество, предаде РИА Новости.  Според учените лекарството амиодарон, разработено в Белгия и използвано от 1985 година за лечение на нарушения в сърдечния ритъм, се абсорбира в мазнините в организма, а тялото се освобождава от лекарството много бавно, което води до натрупване на препарата в меките тъкани при дългосрочна употреба.

Изследователите от Ветеранската болница в Тайпей са изучили историята на 6 400 пациенти, приемащи лекарството. В рамките на наблюдението, продължило две години и половина, при 280 пациенти се е развил рак.

Пациентите от мъжки пол, както и пациентите, приемащи високи дневни дози от препарата в течение на най-малко една година, имат повишен риск от развитие на рак. При тези, у които са налични и двата рискови фактора, с 46% по-често се развиват онкологични заболявания, отколкото при тези, при които не е наличен никой от факторите. След корекция на възраст, пол и съпътстващи заболявания е станало ясно, че приемащите амиодоран в големи дози почти два пъти по-често заболяват от рак.