Колко често трябва да се храним? | Teenproblem.net

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Хората, които искат да водят здравословен начин на живот трябва да се хранят балансирано – нито да прекаляват с хапването, нито да седят полугладни. Според някои специалисти човек трябва да се храни три пъти дневно, без да консумира нищо през останалото време. Други обаче твърдят, че човек трябва да яде, когато е гладен и е по-добре да хапва често, но по малко, отколкото рядко, но да се храни обилно. Има и специалисти, които смятат, че пропускането на основни хранения или консумацията само на течности не е вредно, стига да не се прекалява.

 

 

Най-основната и доказала се теза до този момент е, че човек трябва да се храни пет пъти дневно, за да поддържа метаболизма си и да не се чувства гладен. В крайна сметка всеки човек е индивидуален и сам трябва да прецени колко често и по колко трябва да яде. За някои хора е препоръчително да имат един в седмицата, в който да консумират само плодове, за да прочистят организма си. За други обаче това не е добре, защото не влияе благоприятно върху организма им.

 

Проучванията показват, че диета, която се състои от 17 закуски през целия ден, дава някои ефекти на понижаване на холестерола и кортизола в кръвта в сравнение с режима от три хранения дневно. Подобно изследване, но върху режим от 9 хранения на ден, показва, че се наблюдава понижаване на холестерола, но не и премахване на излишните килограми.

 

Хубаво е човек да познава тялото си. Няма нужда да се придържате към определен брой хранения. Хранете се тогава, когато изпитвате нужда, а не по часовник. Организмът най-добре знае кога и от какво има нужда.

 

Преди да седнете да ядете, помислете си хубаво дали наистина сте гладни, кога за последно сте яли и дали нивото ви на глад ще бъде заситено, ако хапнете нещо малко или имате нужда от обилно количество храна. Ако не може да прецените, изчакайте 20-30 минутки и си задайте същите въпроси. Има хора, които често преяждат от лакомия и тези въпроси определено ще им помогнат по-рядко да прекаляват с яденето. За хората с апетит е препоръчително да се хранят често и по малко.

 

Снимка: Dreamstime

 

Ако искате да се отървете от излишните килограми, трябва да следите калориите, които приемате ежедневно и тези, които изразходвате. За да отслабнете първите, трябва да са по-малко от вторите. Може да ги приемете наведнъж, с три хранения или с десет, зависи какво ядете.

 

Както вече споменахме, важно е да се научите да четете сигналите на тялото и да ядете, само когато сте гладни, а не когато сте изнервени или ви е скучно. Постарайте се да се храните здравословно и редовно, за да поддържате метаболизма си във форма. В противен случай рискувате след време да се храните 1-2 дневно по малко и въпреки това да пълнеете, защото организмът ви усвоява бавно приетите вещества.