Да живееш във Велико Търновo

44
Добави коментар
mirosster
mirosster

Специалните деца имат специални семейства – те са силни и слаби, сплотени, разединени, чувствителни, разгневени, състрадателни, емоционални, но те са и преди всичко задължително нестандартни. Не вярвате ли? Елате ни на гости!

При нас винаги е малко разхвърляно, един вълнуващ хаос от книжки, играчки, фулмастри и много дискове, шарен безпорядък, напълно оправдан от звънкия смях на децата. И в хаоса има ред, а след сълзите се ражда усмивка. Не гледайте скъсания ми диван и не обръщайте внимание на старите дрехи. Вижте щастливите лица на децата ми. Е, след малко ще се сбият като всички деца и като всички деца ще се гушнат след това все едно не е имало нищо. Защото нашето специално дете, макар да не може много неща, едно умее перфектно – да обича. Не, не казвам, че другите не могат, но неговата обич е чиста и неподправена, такава, която не лъже и не се възгордява. Без думи, без обяснения, научи и нас. Научи ни и на търпение, на толерантност, на милосърдие.

Нашият свят сега е друг – различен, различен като него: различно забавен, различно интересен, изпълнен с вълшебства всеки ден. Знам че сега не ги виждате, но само ако погледнете през моите очи или през тези на дъщеря ми, ще ги забележите. Те са мънички, трудно видими за чуждия поглед, но са толкова съществени за нас, а аз вярвам в тях, така както дъщеря ми вярва, че феите сменят сезоните. Тези вълшебства не се запечатват на снимка. Запечатват се само в сърцата.

Затова махнах празните фоторамки, в които трябваше да подредя неговия живот: моето специално дете няма да има снимки от първото си преспиване при приятели, вероятно няма да има снимка с целувка от гадже, няма да има снимка от състезание с колела и няма да има снимка на ролери, няма да има, няма да има многобройни снимки от рождени дни на съученици и от мечтана абитуриентска вечер, нито пък от дискотеки.

Много от тези неща няма да се случат и на сестра му – та нали цялото ни семейство сега е специално! Но в края на краищата уникалното ми дете ще има уникално детство и може би още по-уникално юношество: уникално щастливо и уникално неповторимо, с любяща сестра, на която да разчита, с баща, с когото да споделя по мъжки и майка, която е готова на всичко, за да направи света такъв, че да пасва на него.

Не сме сами! Като нас има много. Бяхме непознати, а сега сме едно голямо семейство и споделяме един живот: „Живот в спектъра”. От една болка и една радост се роди организация на родители на деца от аутистичния спектър.

Нашите деца не са грандиозни: искаме само да ни опознаете, да опознаете децата ни, да ги приемете, да ги разберете – ако можете. Искаме да дадем шанс на децата си да опознаят света и на специалистите, които работят с тях да се развиват професионално. И сме сигурни, че вие ще ни подкрепите. ЗАЩОТО ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Деница Георгиева – майка на дете с аутизъм

43.075674
25.617151

Ако ви харесва, споделете: Like this:

Like Зареждане…

Related