Как се лекува сънната апнея?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Сънната апнея варира от лека до тежка форма.

Лечението й зависи от сериоз­ността на симптомите и дали тя е обструктивна или централна. Ако страдате от лека форма на апнея или само силно хъркане, опитайте да спите на една стра­на вместо по гръб, което ще попречи на мекото небце и езикът да се отпуснат и да затворят дихателните пътища.

Ако сънната апнея е в тежка форма, лекарят ще ви препоръча да използвате мека пластмасова маска, която се сла­га по време на сън. Нарича са СРАР апа­рат (СРАР – continuous positive airway pressure) и осигурява постоянен позити­вен въздушен поток под налягане, който държи дихателните пътища отворени.

Преди да прибегнете до този метод, има много други начини да преодолеете проблема си.

Възможни причини за сънна апнея са обиколка на шията, по-голяма от 35 см, или „двойна брадичка”. В тези случаи от­слабването може да реши проблема ви. Много окуражителен е фактът, че обструктивната сънна апнея намалява или почти изчезва след сваляне на излишни­те килограми.

Друга причина могат да са остатъчни аденоиди, възпалени сливици или запу­шен нос. В такъв случай лекарят може да ви изпрати на специалист уши, нос, гър­ло. Премахването на тези причини га­рантира успех от 65%.

Вдадената навътре брадичка също мо­же да доведе до апнея и консултация със стоматолог вероятно ще реши проблема. В повечето случаи се налага използването на апарат, който намества челюстта в правилната позиция след постоянното му носене за определено време.

 

Хипотиреоидизмът е друга възможна причина.

Можете да облекчите състоянието си, като предприемете редица промени в на­чина си на живот. Избягвайте алкохола и сънотворните лекарства, които действат отпускащо на мускулите и влошават проблема. Тютюнопушенето също не е желателно, защото може да предизвика оток на лигавицата, който ще стесни до­пълнително дихателните пътища. И на последно място, опитайте лепенките за нос, които се предлагат в аптеките и чия­то цел е да държат ноздрите отворени, за да се улеснява дишането по време на сън.

 

*** За намаляване на риска от сънна апнея е добре да изберете подходяща възглавница. Изберете биомагнитната възглавница чудо – BIOMAGNETIC POWER.

 

Какво се случва с тялото ни по време на сън?