По 40 хиляди лева на седмица получават адвокати на „Енерго-Про“, за да губят делата им

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Между 30 и 40 хиляди лева на седмица получава адвокатска къща във Варна от „Енерго-Про“, за да участва формално в делата, които клиентите на компанията завеждат срещу нея. Адвокатска къща „Басаров и Гонов“ е поела обслужването на компанията през 2010 г. – само седмица след създаването си. Договорът между енергоразпределителното дружество и адвокатите е сключен без да бъде обявена обществена поръчка, въпреки че по закон това е трябвало да стане, тъй като по това време собственик на дял от 33% от акциите е държавата. Според документи само за един месец – август 2010 г., адвокатското дружество е обслужило 475 дела срещу Е.ON (предишния собственик на компанията), срещу което е получило 142 209 лв., като това са възнаграждения за обслужване на делата само на една инстанция. Любопитен е фактът, че всички загубени дела от компанията са свързани с обжалване на неправомерно високи сметки за ток.

Смущаващият факт е, че почти всички дела „по калъп“ се губят на втора инстанция. Съществуващата практика на Върховния касационен съд е задължителна и съгласно нея стоящите по-долу съдилища не могат да не уважат исковете на патребителите, тъй като се касае за нищожни клаузи в Общите условия на дружеството. Обичайна практика е адвокатското дружество „Басаров и Гонов“ да изпраща адвокат на по-отдалечените от Варна дела, а само да изготви молба за гледане в тяхно отсъствие, за което обаче бива фуктурирана адвокатска услуга за процесуално представителство.

Проверка на „Класа“ в съдебните решения за произволен месец – февруари 2013 година показа, че от 104 дела на втора инстанция във Варненски окръжен съд, в които компанията е била страна, тя е загубила 94, а е спечелила само 6 (като 3 от тях са по един и същи казус). Едно от решенията е „поделено“ между двете страни, а 3 са върнати за разглеждане на първа инстанция. Подобна е пропорцията и при други периоди, за които е възможна справка в сайта на съда. Въпреки негативните резултати дружеството получава заплащане за адвокатското обслужване, като то се включва в разходите на дружеството за външни услуги, които пък се включват при определянето на цените на тока. Любопитен е фактът, че всички загубени дела от компанията са свързани с обжалване на неправомерно високи сметки за ток.

Самият договор за правно обслужване е скрит дори и от редовите юристконсулти в компанията – които по принцип си дублират функциите с адвокатското дружество.

Друг любопитен факт, свързан с юридическото обслужване е свързан с отдел „Съдебно събиране на вземанията“ в „Енерго-Про“. Оказва се, че за призоваване на ответник, когато „Енерго-Про“ съди клиентите си, се използва основно един и същ частен съдебен изпълнител, при това от Добрич. Дори и за Варна, където е най-големия процент от делата. При положение, че съдът уведомява страните за насрочено заседание и наличие на дело, от енергоразпределителното дружество плащат по 24 лв. на частен съдебен изпълнител, за да дублира работата му.

Обърнахме се към „Енерго-Про“ за становище по начина на подбор на адвокатската кантора „Басаров и Гонов“ (при положение че е създадена официално дни преди сключването на договора с електроразпределителното дружество) и за коментар относно успеваемостта при водените дела, но до края на деня не получихме отговор.