8 любопитни географски факта за Мексико – тема за Мексико – Idi.bg

50
Добави коментар
tao
tao

 

 

Географските факти за Мексико ни показват, че тази чудесна страна може да предложи нещо повече от най-известните си дестинации – Мексико Сити и плажовете на Канкун и Акапулко. Мексико се радва на брегове както на Тихия океан на запад, така и на Карибско море на изток, приятен топъл климат и много туристи, които идват в страната именно заради крайбрежието. Вътрешността обаче, също предлага красиви гледки и места, които не бива да се пропускат. Ето и кои са 8-те географски факта за Мексико, които избрахме за вас:

Най-високата планина

 

 

Нека започнем разходката си из географските факти за Мексико с планината Pico de Orizaba. Това е най-високата планина в страната, а също така и третата по височина на континента. Pico de Orizaba се извисява на 5 636 метра надморско равнище, което си е доста внушително. Планината е и заспал стратовулкан, чието последно изригване било през XIX век. Това е известна дестинация на границите на щатите Пуебла и Веракруз, която предлага разнообразни дейности и възможности за любителите на природата.

Най-дългата река

 

 

Тъй като се намират в съседство, Мексико и САЩ притежават подобни и дори общи географски характеристики. Най-дългата река в Мексико е Рио Гранде. Тя е толкова голяма, че покрива големи части както от Мексико, така и от САЩ. Реката преминава през границата, на цели 3000 км и представлява естествена бариера между щатите Coahuila, Tamaulipas, Chihuahua, Nuevo Leon и щата Тексас.

Най-дълбокият каньон

 

 

Най-дълбокият каньон на територията на Мексико се нарича Copper Canyon, но той не е самостоятелен. Copper Canyon всъщност представлява 6 каньона, които се намират в Сиера Мадре, щата Чихуахуа. Тези обширни каньони са създадени от силата на водите на шест реки, които се сливат в река Рио Фуерте, преди да се насочат към Морето на Кортес. В много зони, Copper Canyon е по-дълбок от по-известния Гранд Каньон в Аризона. Това, което прави региона толкова уникален са неговите красиви стени, оцветени в различни нюанси медно и зелено. Интересно изживяване може да ви предложи и железницата в каньона.

Най-голямото езеро

 

 

Това е езерото Чапала, което се простира на площ 1100 кв.км и включва многобройни малки островчета. Езерото се намира на югоизток от Гуадалахара и е популярно сред любителите на яхтите. В Чапала се вливат четири реки, а спокойствието на сравнително плитките му води привлича доста туристи.

 

Надморската височина на столицата

 

 

Надморската височина на Мексико Сити е доста внушителен географски факт. Най-високата точка на града се намира на 3930 метра надморско равнище, а средната надморска височина е 2241 метра. Още повече, 9 милиона души живеят във високата част на Мексико Сити, в ограничено пространство от малко над 776 кв.км. Това е един от най-високо разположените градове в Северна Америка, а също така и най-гъсто населеният в Мексико.

Най-дългият плаж

 

 

Най-дългият плаж на територията на страната се нарича Playa Novillero. Той се простира на около 90 км и притежава изключителна природна красота. Плажът е чудесно място за ваканция и предлага добри условия за практикуването на водни спортове. Водата там е плитка и можете да влезете безопасно на 100 метра навътре в морето.

Най-високият водопад

 

 

Въпросът за това кой е най-високият водопад в Мексико предизвиква спорове. Официално, това е Basaseachic Falls, чиято височина е 246 метра. През 1994 година обаче е открит Cascada de Piedra Volada, чиято височина е по-голяма. Единственият проблем е, че този водопад е истински водопад само през половината от годината, по време на дъждовния сезон, така че може ли да се зачете наистина като най-висок? Тази дилема не е важна за нас, така че да оставим споровете и да си пожелаем някой ден да посетим и двата водопада, които са изключително красиви.

Най-горещото място

 

 

Това е пустинята Сонора, която държи първото място без никаква конкуренция. Пустинята се простира в голяма зона от Северна Америка, включително в няколко американски и мексикански щата. Температурите там варират значително, но една от най-високите, измервани някога в този край на света е страхотните 56.6 градуса по Целзий на сянка! Сонора също така е доста популярно място за нелегалните мексикански емигранти, които искат да се заселят в САЩ. Макар, че е пустиня, Сонора притежава голямо разнообразие от животински и растителни видове, като кактусите Сагаро могат да бъдат открити единствено там.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1626 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност