Как да възвърнете формата си след бременност | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и…

45
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

12 полезни съвета от World Class и Bebok.eu

Бременността на една жена е един от най-интересните и отговорни периоди в живота й. Независимо как е протекла тя, колко сте били активни, колко сте си хапвали, със сигурност натрупването на килограми в тези 9 месеца е нещо съвсем нормално.

И така – родили сте, имате си малко сладко бебче, сега му отделяте цялото си време, но за вас сега е важно и друго – непременно трябва да върнете добрата си форма! Ето 12 съвета от нас и от най-добрия фитнес в София, в който ходим и ние:

Не трябва да бързате твърде много. Времето е всичко. Всеки човек трябва да го даде след нещо като раждането. Не е нужно да бързате и да започвате с тренировките веднага, тъй като това не винаги е най-подходящият момент за отслабване. Тялото ви има нужда да уравновеси  нивото на хормоните и кръвното налягане. Това може да отнеме около 12 седмици и трябва да се има предвид.
Две са причините калориите да не се намаляват драстично след раждането. Първото е екстремното приемане на калории, необходими на организма, за да се възстанови. Това е особено важно за жени, които са били подложени на цезарово сечение. Второто е кърменето. Тялото има нужда от екстра калории, за да произвежда кърма за хранене на бебето.
Майките, които току що са родили трябва да запазят минимума от 1500 калории, за да може тялото да се възстанови. Повечето диети биха намалили количеството им и това може да има последици.
Всяка майка има нужда от поне 400 калории допълнително при кърмене. Тялото ще използва тези калории като резерв.
След като бебето вече е на шест седмици и лекар прегледа младата майка, е възможно физическите упражнения да започнат.
Последните проучвания сочат, че пълноценното нощно спане намалява депресията и повишава енергията. А колкото по-добре се чувства майката, толкова по-бързо ще се справи с натрупаните килограми.
Първите шест седмици след раждането не е препоръчително да се правят тежки физически упражнения, защото е възможно нанасянето на травма. Това е особено задължително, ако бебето е родено чрез операция.
По никакъв начин и под никакъв предлог не бива да се използват каквито и да било медикаменти, които да ускорят отслабването.
Както при всяка програма за отслабване, яденето по няколко пъти на ден засилва метаболизма и намалява чувството на глад.
Препоръчва се приемането на здравословна храна, която включва плодове, зеленчуци.
Когато са бременни, много жени си позволяват да ядат всичко, защото очакват бебе. След раждането обаче ще се наложи да се променят хранителните навици към нормално и да се започне приема на по-полезна храна.
Не е препоръчително драстичното намаляване на храната, която жената приема след раждане. Всичко трябва да става постепенно и умерено до постигане на желания резултат.