„Кълвача газ“ беше обявен в несъстоятелност

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

„Кълвача газ“ беше обявен в несъстоятелност от Разградския окръжен съд. Компанията, която е регистрирана в град Кубрат и е част от групата „Кълвача“ на Стойчо Кълвачев, доскоро разполагаше с верига от газстанции и държеше около 12% от продажбите на пропан-бутан в страната, пише вестник „Капитал“, като припомня, че компанията заема 19-о място в неофициалната й класация на сектора с 91.3 млн. лв. приходи от продажби за 2011 г.

Преди няколко месеца обаче стана ясно, че дружеството има финансови затруднения. Именно заради неизплатени доставки обаче две чуждестранни компании са завели иск, а съдът е постановил с едно и също решение от средата на март както откриване на производство, така и обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Междувременно още едно предприятие от групата пое по пътя на разпродажбата. След като преди малко повече от месец частен съдебен изпълнител предложи за продан железопътни вагони на „Кълвача енергия“, сега на търг са обявени сградите и земята на „СК Индустриални имоти“ в Стара Загора (завод „Кълвач“). Преди да спре работа предприятието произвеждаше модулни бензиностанции и газстанции. Производството по несъстоятелност е заведено през октомври 2012 г. от германската компания Aretz GmbH & Co. Kesselwagen KG, която по-рано същата година е сключила договор за цесия, с който е поела вземанията на „Трансгаз“ от „Кълвача газ“.

Претенциите на дружеството са за 318.6 хил. лв. дълг и близо 25 хил. лв. лихви за наем на вагон-цистерни и ремонтни услуги. Две седмици по-късно към молбата се е присъединило и австрийското дружество Vitalis Handels GmbH, което има да получава 276.2 хил. лв. с лихвите по договори за доставка на пропан и бутан.

Назначената съдебно-икономическа експертиза е установила, че дружеството няма достатъчно краткотрайни активи, с които да покрива задълженията си, а затрудненията му са с траен и необратим характер. За начална дата на неплатежоспособността съдът е определил 15 септември 2011 г., когато фирмата е спряла да обслужва плащанията си.

Към тази дата вещото лице е посочило публично държавно вземане в размер на 1.826 млн. лв. Сумата нараства до 2.154 млн. лв. към края на ноември, от когато са и последните налични данни. По-големите неразплатени изискуеми задължения са общо 5.858 млн. лв. към банки и 2.367 млн. лв. към доставчици, както и други по-малки суми.

Според експертизата финансовите показатели рязко са се влошили, след като на 31 август 2011 г. компанията е сключила договор за заем със свързаното дружество „Кълвача инвестмънт“ за 12.8 млн. лв. Първоначално сумата е била предоставена като краткосрочен заем, но месец по-късно дългът е бил трансформиран в акции. Броени дни след това акциите са били продадени на регистрираното в САЩ Dion Ltd. В счетоводните документи обаче липсва такава продажба. Във финансовия отчет на дружеството за 2011 г. сумата е вписана като дългосрочен кредит, предоставен на „Кълвача инвестмънт“. Така заемът попада в раздел нетекущи активи и не се отразява на коефициентите за ликвидност, които остават лоши, се посочва в съдебното решение.

Вещото лице е установило също, че компанията няма достатъчно средства за покриване на първоначалните разноски и затова съдът е поискал от двете дружества, завели молбата за несъстоятелност, от самата компания и от другите кредитори да предплатят необходимата сума от 5000 лв.

Тъй като това не е станало, с решението си съдът е открил производство по несъстоятелност, обявил е „Кълвача газ“ в несъстоятелност и е наложил обща възбрана и запор върху имуществото. Търговският закон предвижда възможност производството да бъде възобновено в срок от една година, при положение че сумата за първоначалните разноски бъде платена. В случай че това не стане, дружеството ще бъде заличено от Търговския регистър.

Междувременно заводът на „СК Индустриални имоти“ беше предложен за продан от частен съдебен изпълнител. Това е първата такава процедура за имота, като оферти се подават до 8 май. Взискател по делото е Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка), която има вземания за 7.196 млн. лв. Общо 55 дка земя в старозагорския квартал „Колю Ганчев“ заедно с постройките и съоръженията на него са оценени на 5.135 млн. лв.

Според съобщението на съдебния изпълнител Иван Стръмски производствената база е в отлично състояние. По думите му самият завод не работи отдавна, но в момента част от помещенията са отдадени под наем. Наемателите обаче едва ли ще участват в търга, тъй като всичките 25 обособени имота се продават в пакет.

Етикети:
, ,