Елютера – там където океан и море се докосват в целувка

3
Добави коментар
Galana
Galana

Елютера – там където океан и море се докосват в целувка

Елютера – там където океан и море се докосват в целувка 1.00/5 (20.00%) 1 vote

Искате ли малко екзотика далеч от дома, тогава заповядайте на остров Елютера – едно от естествените образувания на Земята, остров част от архипелага Бахамски острови. И това не е най-екзотичното. Той е дълъг само 180 км и тънък около 1.6 км. Което е нищо, сравнено с гигантските острови и континенти. Това е идеалното място, от което може да се насладите на чудото на природата – докосването на Карибско море с Атлантическия океан. От едната страна на Острова са плитките, тюркоазени води на Карибско море, а от другата – дълбоката, тъмно-синя вода на Атлантика.

Едно от най-добрите места, където може да се види целувката на два сливащи се водни басейна и то с просто око. Затова наричат остров Елютера „Стъкления мост“. Тази му особеност го е превърнала в желана туристическа дестинация. Местното население наброява едва осем хиляди души, и се намира на около 80 км източно от столицата Насау на Бахамите.

Този естествен мост от скали е подпомаган от изграден мост от бетон, който представлява път, свързващ северните и най-южните точки на острова.

През 1940 година обаче няколко силни урагана почти унищожават уникалното творение на природата, и тогава естественият мост бива подсилен от човешка ръка, за да се запази за поколенията. През следващите десетилетия, атракцията бива периодично ремонтирана, но през 1992 г. и 1999 г. пак е понесъл големи щети. Затова дори и сега, едно десетилетие по-късно, работниците продължават да са заети с укрепването на брега, за да възстановят силно ерозиралия асфалт.

 

Клюки.вс препоръчва и: