Цветелина Николова: Добрият мениджър постига целите си, когато знае какво иска

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

„Имам специално отношение към баланса между бизнеса и приятелството. В компанията ни не назначавам приятели. Защото живея с техните проблеми, за добро или зло. Предпочитам да работя само с колеги.“

Това е част от управленската философия на Цветелина Николова – изпълнителен директор на винарска изба „Катаржина естейт“ и „Белведере груп България“. Тя сподели личната си история на успех в бизнеса пред аудиторията на организирания от списание „Мениджър“ и Обществения съвет на жените в бизнеса форум „Жените, нежната сила на бизнеса“. Събитието се състоя миналата седмица в столичния Гранд Хотел София. Продължаваме да ви представяме изказванията на участниците в него. Ето какво още разказа Цветелина Николова:

„Белведере“ съществува в 132 държави. Произвежда основно вина и спиртни напитки. „Катаржина Естейт“ е част от системата на холдинга, насочен към винопроизводството във висок ценови сегмент.

Започнах в компанията в България на 20 години. Имах възможността да бъда един от първите служители при създаването на екипа й у нас. Всеки от нас тогава имаше няколко клиента, за които отговаряше. Беше ни възложена задачата да създаваме нови контакти и да увеличаваме портфолиото от клиенти на фирмата.

Опитвах всеки ден да използвам различни методи да се сдобиваме с все повече нови клиенти от различните сектори. Полагах усилия да участваме в различни търгове и обществени поръчки. Правих презентации пред различни хора в обществото, за да докажа целите на компанията ни. С пътя, които изминах, през 2004 г. станах търговски маркетинг директор на „Катаржина Естейт“. Около 4 години по-късно станах изпълнителен директор на компанията.

В управлението на „Белведере” в световен мащаб жените сме само аз и още една дама в Чехия. В борда на „Белведере Франция“ има 4 души, от които единият е жена. Тя бе назначена преди две седмици.

В България трябваше да преструктурирам. Изцяло да създам нови артикули. По-лесно се стига до върха. По-трудно се задържаш на него. При мен нещата се случиха много бързо, защото познавах пазара.

Ежедневните проблеми, с които се сблъсквам, понякога ме карат да се питам дали сега съм по-щастлива с поста, който заемам. Но в крайна сметка не се отказвам и продължавам да преследвам амбициите и целите си. Когато има проблем се амбицирам повече.

Имам дъщеря на 3 месеца. Не съм спряла да работя нито за миг. Това ми дава още по-голяма сила. Вяра в себе си да продължавам да следвам целите и мечтите си. Не се чувствам като мъж в семейството. Мъжът ми е много силен човек, който ме подкрепя. Вярвам, че до всяка успяла жена стои един мъж. За мен жената е успешна, когато постигне баланс между работата и семейството.

Държа задължително да съм се прибрала до 21 часа. Прибирайки се вкъщи след като целият ми ден е бил разграфен до минута, дъщеря ми ме поглежда с усмивка и всичко се осмисля. След като тя се появи, животът ми се промени изцяло. Тези от вас, които са го изпитали, знаят за какво става дума.

Добрият мениджър постига целите си, когато знае какво иска. Има ли добри финансови резултати, няма значение дали е мъж или жена. Бях на 24 години, когато участвах за първи път в ролята си на мениджър в международните срещи на компанията ни за тримесечието. Сред всичките 70 души бях единствена жена. Всички останали бяха мъже, при това над 50-годишна възраст. Когато ги срещнах за първи път, много от тях се запитаха защо съм там – толкова млада и при това не от силния пол. Работодателят ми обаче ме подкрепи и им каза „Изчакайте и ще видите какво може тя!“. Сега с всички сме страхотни приятели.“