Цветни контактни лещи

12
Добави коментар
villy89
villy89

Цветните контактни лещи са четири вида:

за забележим цвят
за увеличаване на цвета
за противоположен цвят
светло филтърни.

Много от тези цветни контактни лещи са достъпни без необходимост от каквато и да е поправка , както и със специален дизайн за астигматици, които се нуждаят от бифокална корекция или за хора, желаещи разтворими лещи или такива за честа смяна.
Лещите за забележим цвят са обикновено светло сини или зелени, единствено с цел човек да ги забелязва по – добре при поставянето или отстраняването им или ако ги изпусне. Тъй като тези лещи са с много светъл цвят, те нямат ефект върху цвета на ириса.

Лещите за уплътняване на цвета са солидни, но прозрачни. Някои са по-тъмни от лещите за забележим цвят и също не променят цвета на ириса. Те само обогатяват съществуващия цвят на окото. Този тип цветни лещи са подходящи за хора с по-светъл цвят на очите, които биха искали да наситят този цвят.
Лещите за цялостна смяна на цвета са по – дълбоки и напълно променят цвета на окото. Те варират в широка цветова гама, включително лешников, зелен, син, виолетов, аметист и сив цвят.
Производителите на цветни контактни лещи се стремят да подражават на естествения вид на очния ирис. Тъй като тази област е изпъстрена с цветни формички и резки, някои контактни лещи притежават серия от малки цветни точици, за да изглеждат по-естествено поставени на самото око. Центърът на лещата (мястото на ириса) е прозрачно, за да се вижда.
Аксесоарните и театрални лещи също спадат към групата на лещите за смяна на цвета. Дълго използвани във филмите за специални ефекти, тези лещи днес са широко достъпни за масова употреба и могат да Ви направят най – атрактивната на купона.

Как да изберете вашият цвят?
Ако естествения цвят на очите ви е кафяв, трябва да изберете виолетови, зелени или сини контактни лещи
Ако кожата, косата и естествения цвят на очите ви имат свежи синьо-червени под тонове, трябва да изберете лещи в топли цветове като светло кафяв.
Ако кожата ви е тъмна, може да се насочите към ярко оцветените лещи.
Ползвате ли грим? Изберете цветни лещи, които ще изпъкват на фона на цвета на сенките и спиралата ви.
“Искам хората да забелязват разликата в мен, но не знам точно как.”
Ако сте срамежлив или затворен или просто искате естествена визия, може да бъдете по-щастливи с по-лека промяна:
Ако естествения ви цвят на очите е син, може да изберете лещи със сив или зелен оттенък.
Друга възможност са лещите, увеличаващи цвета, които ще подчертаят краищата на ириса ви и ще задълбочат естествения ви цвят, без да го променят драстично.
Ако кожата, косата грима и цвета на очите ви са топли, може да изберете топъл цвят на контактните лещи като лешниковия, който да ви подхожда и подчертава.

Как се поставят?
За да не обърквате лещите, изработете си навик винаги да започвате поставянето с дясното око
Сложете лещата на възглавничката на показалеца.
Убедете се, че лещата не е обърната „наопаки“. Лещата трябва да прилича на чашка, краищата й да са обърнати нагоре. Ако лещата е обърната, тя напомня на чиния, краищата й са обърнати навън. Съвременните лещи имат специални маркери, които опростяват тази процедура.
Поставете средния пръст на същата ръка близо до линията на миглите на долния клепач и опънете надолу.
С показалеца или средния пръст на другата ръка повдигнете горния клепач. Поставете лещата на очната ябълка.
Внимателно отпуснете клепача и мигнете.
Ако описания начин е труден за Вас, то офталмологът може да Ви препоръча друг.
Центровка на лещите :
Обикновено лещата автоматично се разполага в средата на роговицата още в момента на поставянето и много рядко се измества встрани. Тогава:
Затворете клепачи и внимателно преместете лещата на мястото и с леки движения през закритите клепачи. Или внимателно преместете лещата обратно на средата на роговицата при открити клепачи, притискайки с пръст края на горния или долния клепач.
Сваляне на лещите :
Винаги сваляйте първа тази леща, с която сте започнали поставянето. Преди това грижливо си измийте ръцете
Гледайки нагоре, с показалеца отместете лещата надолу по склерата.
Внимателно стиснете лещата между показалеца и палеца и я свалете.

При поява на болка зачервяване, сълзене, влошаване на зрението е необходимо да се обърнете към офталмолог.
Източник optobg.com

< Предишна

 

Следваща >