Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкия принц“

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкия принц“с редица специални издания, включително нова биография на автора му Антоан дьо Сент Екзюпери.

Тази година ще се появи друго издание с оригиналния ръкопис, а електронна книга ще включва архивни рисунки и други специални допълнения.  © БГНЕС

„Малкият принц“, поредица от притчи, при които малко момче принц разказва приключенията си сред звездите на свален пилот на Земята, е публикуван за първи път в Ню Йорк през 1943 г. на английски и френски. Оттогава над 145 милиона копия са били продадени в цял свят, преведени на 270 езика и диалекта.

Сент-Екзюпери, който е пилот, загива при мистериозни обстоятелства по време на разузнавателна мисия през 1944 г. на 44-годишна възраст, така че не доживява да види публикуването на книгата си във Франция през 1946 г. след края на Втората световна война. Във връзка с годишнината е публикувана нова биография на автора от Виржил Таназ, а по-ранна книга „Сент-Екзюпери, архангел и писател“ на Натали де Валиер, беше преиздадена.

Издателска къща Фолио публикува ограничено издание на книжка с 24 рисунки на Сент-Екзюпери, както и анимационна версия. Диск от 1954 г. с популярни записи от книгата, четени от Жерар Филип, също беше пуснат в продажба.

По-късно тази година ще се появи друго издание с оригиналния ръкопис, а електронна книга ще включва архивни рисунки и други специални допълнения.