Д-р Иван Иванов: За всяка болест има образен метод за диагностика!

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Д-р Иван Иванов е завършил Медицинския университет във Варна. През 90-те години на ХХ в. заминава за Израел. Специализира образна диагностика в болницата “Волфсон” в Хулон. Работи и в Центъра за образна диагностика към болница “Асута” в Тел Авив.След като се завръща в България, 3 години работи като началник на Отделението по образна диагностика в Университетската болница „Св. Марина“ в град Варна. В момента е рентгенолог към ДКЦ-то на същата болница. Специално за в. “Доктор” д-р Иванов коментира състоянието на образната диагностика в България и по света. – Д-р Иванов, защо станахте доктор и какво ви насочи към образната диагностика? 
– Докторската професия е призвание, а не само занаятчийство. Аз съм трето поколение лекар, след дядо ми и баща ми. Дядо ми е бил общопрактикуващ лекар във Варна преди 9 септември 1944 г., а баща ми беше стоматолог. Завърших медицина през 1987 г. Бях председател на кръжока по рентгенология в Медицинския университет във Варна. Реших, че образната диагностика е една от специалностите с голямо развитие и перспектива. Оказа се, че съм прав. В днешно време лекарите получават все повече информация, без да виждат пациента, използват се всякакви образни методики, без да има интервенция в човешкото тяло. Продължавам да мисля, че образната диагностика е една от най-бързо развиващите се и една от най-важните области в медицината. Бях разпределен за три години в Търговище, там специализирах и после отидох в Израел. Но в чужбина се започва от нулата. Трябваше да държа изпити, да защитя специализация отново.

– Каква е основната разлика между здравеопазването в България и в Израел?
– В Израел има непрекъснато терористични актове, заплахи за сигурността на държавата, военни конфликти наоколо. Затова здравеопазването е основен приоритет на всяко правителство. Става въпрос за огромни инвестиции. Ако една болница има 500 легла, при нужда само след два часа се разгъват още 500 легла и капацитетът става двоен. Медицината е стратегически отрасъл и всеки човек в държавата е съгласен с това – от премиера до чистачката. Докато в България ни наричат “бяла мафия”, както знаете.

– Защо тогава се върнахте да работите в България?
– Завърнах се от Израел през 2001 г., когато започна реформата в здравеопазването. Очаквах след като се въведе задължително здравно осигуряване, и в България да тръгнат нещата. Защото в Израел е същото, с изключение на това, че здравните каси са четири и че има също доброволно здравно осигуряване. Системата работи идеално. Бях с цялото си семейство там, децата ми пораснаха и решихме, че е дошло време да се върнем в родината. Не сме се отказвали от нея. Имаше надежда и тук нещата да тръгнат. Стана така обаче, че нашето здравеопазване става от година на година по-зле. Бившият министър д-р Нанев, който е от нашата болница, каза много добре каква е причината: “Никой в България не е седнал да изчисли колко струва здравеопазването. Всичко друго е преливане от пусто в празно.” Трябва да се каже реално колко струва една операция на апендицит, колко струва лечение на бронхиална астма и т.н. Ако се види какви са нуждите от медицински услуги в България, ще могат да бъдат разпределени най-правилно парите от Здравната каса. При нас няма никакви критерии и стойности, за да може да се говори за здравна система. Щом става въпрос за финансиране, трябва да е ясно кое колко струва. Друг проблем е специализацията на младите лекари. Все повече български лекари напускат страната, за да специализират в чужбина. Петдесет процента от новозавършилите трябва да си плащат, за да специализират в съответната болница. Такова животно няма никъде. След като лекарят работи, дава дежурства, естествено е и трудът му да бъде заплатен. В чужбина им предлагат по-добри условия за специализация и съответното възнаграждение.

– Мит ли е, че военните плащат за научни изследвания в областта на медицината в Израел?
– Не зная, но е факт, че много военни технологии по-късно биват внедрявани в здравеопазването. Всъщност там се инвестират много пари в медицинската наука. Прави ми впечатление, че в болничните отделения освен ординатори има лекари изследователи. Изследователските институти са в самите болници и двете дейности вървят ръка за ръка.

– Хора с тежки диагнози търсят лечение в Израел. При кои заболявания смятате, че е добре да се лекуват българите там?
– Израелското здравеопазване е в пъти по-добре въоръжено по отношение на техника и на компетентност на съответните звена. Аз препоръчвам на пациенти с редки и наследствени заболявания да търсят помощ там. Заради близкородствените бракове в Израел честотата на наследствените заболявания при тях е много висока. По тази причина лекарите имат много голям опит в това лечение и диагностика. В онкологичните заболявания също са много силни. Почти всяка седмица излиза някаква нова технология. Последно публикуваха специален метод на аблация – локално разрушаване на ракови клетки.

– Само там ли се прави аблация?
– И в България се прави, но посредством алкохол. Съвременните методи на аблация са се развили дотолкова, че само се маркира раковата клетка и след това се разрушава. Вкарват се микрочастици от радиоизотоп, който има свойството да се абсорбира от мембраната на раковата клетка. Тези микрочастици излъчват бета-лъчи, които имат много нисък пробег – до един сантиметър, като на втория-третия милиметър облъчването става все по-малко. Така се получава ограничено локално увреждане, и то само на определени клетки.

– Възможно ли е да се поставя диагноза при специалист в чужбина, без болният да присъства физически?
– Напълно е възможно благодарение на съвременната образна диагностика. Много отдавна прегледите не се правят със слушалка и неврологично чукче. Има световни стандарти в изследванията и те се спазват. Затова не може да има притеснение за това какво са писали колегите в епикризата за неврологичния статус на пациента. Консултантът може спокойно на базата на описанието на неврологичното състояние да си извади съответното заключение.

Консултантът не е по-добър в прегледа,

а е по-добър в анализа на данните от прегледа, на лабораторните изследвания и на образната диагностика, тъй като е имал десетки хиляди такива пациенти. Това е преимуществото на един висококвалифициран специалист, а не в това, че преглежда по-добре пациента. В скандинавските държави заради икономическата криза липсват някои специалисти. Но скандинавските лекари имат договори с колеги в Испания, на които изпращат по интернет образите, те ги разглеждат, пишат диагнозата и ги връщат обратно. Дистанционната консултация в световен мащаб е практика, понеже съвременните технологии я позволяват.

– Кога се налага търсенето на второ мнение?
– Препоръчвам да се търси второ компетентно мнение за пациенти, които са ходили при няколко лекари, но лечението не им помага. Техните случаи са особено трудни за диагностициране. Аз работя със шестима израелски специалисти в различни области, които на базата на изпратено медицинско досие могат да определят диагнозата и да предпишат лечение. Всички те са професори с огромен опит, консултанти поне в няколко лечебни заведения. Един от тях е председател на Европейската асоциация по педиатрия. Здравеопазването в Израел, който има 5 млн. жители, е концентрирано в общо 40 болници с много техника и много лекари. По този начин нивото на специализация и на кадри се покачва. В едно отделение има поне 5-6 професори. Самите болници са огромни комплекси. Най-голямата в Тел Авив разполага с вътрешен транспорт, защото може да се наложи да се върви с километри. Болницата представлява малък град и пациентът не се разкарва като при нас. Първо вземат пациента в болницата на малкото градче, като видят, че не могат да го излекуват, го пращат във Варна, а оттам – в София.

– Какво е значението на съвременната образна диагностика?
– Няма заболяване, за което да липсва образен метод за диагностика. Но най-много помага при раковите заболявания. Прави се скенер, магнитен резонанс, ПЕТ-скенер, за да се стигне до точна диагноза. Аз лично работя в ДКЦ-то на Университетската болница “Света Марина” с рентгенография и с компютърна томография.

– Има ли нужда от нова апаратура във вашата болница?
– Не. При нас откриха миналия месец първия в страната Циклотрон, който произвежда изотопи за ПЕТ-скенера. Директорът на болницата доц. Георгиева каза, че досега са плащали по 2800 лева за изследване на ПЕТ-скенер, а сега ще плащат по 2000 лева. В момента Варна е водеща в образната диагностика, на най-високото ниво от цяла България. Има два скенера, магнитен резонанс, ПЕТ-скенер, всичко е дигитализирано, включително и конвенционалният рентген.

Мара Калчева