Зановец

41
Добави коментар
maritime
maritime

 

Cytisus

Красивият храст се оказва многофункционален – не само, че  радва окото с ярките си цветове, но и помага на хора със слаба памет и проблеми с комуникацията.

Как изглежда

Цветовете на зановеца са толкова много, че покриват напълно камшичестите стъбла и дребните листенца. Обикновено растението цъфти през май и почти всички видове са листопадни. Цветовете често са жълти, но ги има и в други багри, а някои са двубагрени.

 

Грижи

Когато му избирате място, имайте предвид, че то трябва да е слънчево. Най-подходящата почва е глинесто-хумусната градинска пръст.  В периода на израстване поливайте и торете растението малко, като не допускате задържане на вода. След прецъфтяване намалете до половина дължината на стъблата, по които е имало цветове. Никога не режете старото дърво – от старите части няма да покарат нови стъбла. Подкастряйте така всяка година.  Размножаването обикновено става чрез семена, които се събират преди шушулките да се разпукат. Запазват кълняемостта си повече от 25 години. Може да се вкореняват резници, но задължително трябва да са под стъклено покритие.

Внимание!!! Всички части на растението са отровни.