Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкият принц“

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Франция отбелязва 70-та годишнина на „Малкият принц“ с редица специални издания, включително нова биография на автора му Антоан дьо Сент Екзюпери, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. „Малкият принц“, поредица от притчи, при които малко момче принц разказва приключенията си сред звездите на свален пилот на Земята, е публикуван за първи път в Ню Йорк през 1943 г. на английски и френски. Оттогава над 145 милиона копия са били продадени в цял свят, преведени на 270 езика и диалекта.

Екзюпери, който е пилот, загива при мистериозни обстоятелства по време на разузнавателна мисия през 1944 г. на 44-годишна възраст, така че не доживява да види публикуването на книгата си във Франция през 1946 г. след края на Втората световна война. Във връзка с годишнината е публикувана нова биография на автора от Виржил Таназ, а по-ранна книга „Сент-Екзюпери, архангел и писател“ на Натали де Валиер, беше преиздадена.

Издателска къща Фолио публикува ограничено издание на книжка с 24 рисунки на Сент-Екзюпери, както и анимационна версия. Диск от 1954 г. с популярни записи от книгата, четени от Жерар Филип, също беше пуснат в продажба.

По-късно тази година ще се появи друго издание с оригиналния ръкопис, а електронна книга ще включва архивни рисунки и други специални допълнения.

Свързани заглавия:
„Малкият принц” навършва 70

Книгите на Антоан дьо Сент Екзюпери тук