Как да се отървем от неприятните петна по зъбите – Edna.bg

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Напълно постижима цел с днешните средства на денталната медицина

Снимка:
Thinkstock

Случва ли се грозните петна по зъбите ви да ви карат да криете усмивката си?
Ако зъбите ви са с петна или с нарушен цвят, имате възможност да промените това и да се сдобиете с по-красива, по-бяла и по-блестяща усмивка. Разбира се, вече сте опитали с разнообразните пасти за зъби на пазара, както и със системите за домашно избелване, които се продават в аптеките и супермаркетите, но за съжаление не сте постигнали желаните резултати или пък те са били за твърде кратък период. Посещението при денталния лекар за една или няколко козметични процедури ви гарантира сигурни, положителни и дългосрочни резултати.

Зъбен налеп

Снимка: Личен архив на автора

Петната по зъбите са няколко вида в зависимост от техния произход
* Повърхностни петна (така наречените налепи) – причиняват се от цветни храни и напитки като червено вино, чай, кафе, соев сос, лютеница, както и от тютюнопушене. Най-често са в междузъбните пространства и по местата, където зъбите не са правилно подредени. Обикновено са тъмнокафяви на цвят. За предотвратяване на тяхното появяване е достатъчна добра ежедневна устна хигиена, както и редовни посещения при зъболекар за професионално почистване на всеки 6 месеца.

Плака и зъбен камък

Снимка: Личен архив на автора

* Петна в резултат на натрупвания на зъбна плака и зъбен камък – те са резултат най-вече на неправилно или недостатъчно миене на зъбите и неизползване на конци за зъби. Обикновено са кафеникави или жълтеникави петна, разположени в близост до венеца, най-често в областта на долните предни зъби. Отстраняват се чрез професионално почистване на зъбния камък и зъбна плака, както и полиране на зъбите от дентален лекар.

* Вътрешноструктурни петна – те са част от структурата на зъбите в дълбочина. Могат да са генетично обусловени, да се дължат на заболявания или използването на медикаменти (като някои антибиотици) в ранна детска възраст или по време на бременността, както и на нарушена минерализация или пренасищане с флуор в резултат на консумацията на вода, богата на флуор, или прекомерна употреба на флуорсъдържащи средства (флуороза). Могат да се дължат и на обтурации от амалгама. Тяхното отстраняване е много трудно, но могат да се постигнат доста добри резултати чрез избелване и смяна на старите обтурации от амалгама.

Оцветявания, причинени от антибиотици

Снимка: Личен архив на автора

* Има и още един вид неприятни, най-често тъмни оцветявания по зъбите, които по своята същност обаче не са петна. Става въпрос за някои обтурации (пломби). Материалите, от които те се правят, особено ако са по-нискокачествени стареят, а с това стават по-грапави, ръбовете им стават релефни, задържат плака и налепи, оцветяват се. Решението на този проблем е преполиране на старите обтурации и ако това не е достатъчно трябва да се подменят.

Обтурации от амалгама

Снимка: Личен архив на автора

Кариес

Снимка: Личен архив на автора

* Накрая е важно да споменем и петната, които са резултат на зъбния кариес. При тях нарушеният цвят не е само нарушена естетика, а се касае за здравен проблем, който има нужда от лечение.

Както стана ясно, петната по зъбите не са нерешим проблем. Тяхното отстраняване дори може да бъде много лесно с едно посещение при стоматолога за почистване и полиране на зъбите ви. Това се прави чрез механично отстраняване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук. След това зъбите се полират със струя прах, която излиза под налягане с вода и въздух (т.нар. „Air Flow“). Частиците на този прах сa толкова фини, че успяват да преминат и през междузъбните пространства, които са доста тесни и там ултразвукът не може да влезе. Някои зъболекари все още предпочитат и използват по-старите методи с полиране на зъбите посредством четка и полирна паста.

* Препоръчително е почистването и полирането на зъбите да се прави веднъж на всеки 6 месеца.

Петна вследствие на флуороза (прекомерна употреба на флуорсъдържащи средства)

Снимка: Личен архив на автора

Стари обтурации (пломби)

Снимка: Личен архив на автора

* В някоя от следващите статии ще ви запознаем с методите за избелване на цялото съзъбие или на единични ендогенно (вътрешно) оцветени зъби.