Как да си мием зъбите

24
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Много често срещан проблем е неправилната грижа за зъбите на детето. Всъщност, може би голяма част от хората в България са наясно колко пъти на ден тяхното дете трябва да си мие зъбите, но дали така стои въпросът и с това как точно и какви движения е добре да бъдат използвани?! Затова се надявам, че тази статия ще ви бъде полезна в ефективната орална хигиена на вашето дете.

 

Миенето на постоянните зъби на детето в началните етапи на тяхната поява може да се извършва чрез два вида движения. Едното е познато като кръгово движение, при което четката се поставя под прав ъгъл спрямо зъбите и с нейна помощ се наподобяват кръгове, като се стремим да не преминаваме границите на зъбите и да не травмираме венците. Този метод се заучава по-лесно от децата и затова е добре да започнете с него.

 

Другият вариант на правилно четкане, което се препоръчва на възрастните, но може да се използва при постоянните зъби на децата е малко по-сложно. То става чрез вертикални движения и поставяне на четката под наклон от 45 градуса върху долната част на зъбите в близост до венеца, така че част от косъмчетата на четката да бъдат върху венците. Така се почиства и пространството между зъбите и венеца, което се нарича сулкус (бразда). При хигиената на зъбите е от изключителна важност да не пропускате нито една от повърхностите им – горна (откъм дъвкателната част), предна, странична и вътрешна (откъм езика). Ако при поставянето на четката от вътрешната страна на зъбите откъм гърлото се появи усещане за гадене, по-добре от разположение на четката върху дъвкателната повърхност на зъбите да преминете плавно към вътрешната без да повдигате четката. Стремете се да не натискате много, а само толкова, че да придържате четката върху зъбите.

 

 

След като почистите всичките зъби на детето си е добре да се опитате да почистите и неговия език, зашото той е най-големият резервоар за бактерии в устата и една от често срещаните причини за лош.

 

При децата след пробива на моларните (кътни) зъби периодът от 1 година до 1 година и 6 месеца е много рисков за развитието на кариес по дъвкателна повърхност, поради наличието на много развит релеф. Затова трябва стриктно и често да се почиства с четка и паста, независимо от възможния дискомфорт, който могат да имат децата вследствие на пробива на зъбите.

 

Запомнете че при миенето на зъбите на вашето дете не трябва да извършвате хоризонтално търкане на зъбите, защото е много вредно.

 

Ако искате да използвате електрическа четка за зъби е необходимо да следвате следните правила – в началото четката се поставя под ъгъл от 45 или 90 градуса към предните зъби и чак тогава се включва като зъбите са полузатворени; четката трябва да се задържа в определена повърхност от 3 до 5 сек.; за почистване на междузъбното пространство поставете главата на четката под и в средата на междузъбното пространство и задръжте четката от 3 до 5 сек.; миенето с електрическа четка трябва да се осъществява върху всички повърхности на зъбите, както е при другият вид четки.

 

 

Снимки: Michal Marcol, Ambro FreeDigitalPhotos.net