„Долу ръцете от Венецуела!“

1
287
Добави коментар
stivi56
stivi56

В САЩ леви сили и антивоенни организации протестират против американската намеса в страната

 

 

На 26 януари – събота, няколкостотин души по призива на Партията за социалистическо освобождение проведоха митинг пред Белия дом и скандираха “Рands of Venеzuela!” – „Долу ръцете от Венецуела!“. В митинга участваха антивоенни активисти от организацията „Код Пинк“, някои афроамерикански радикали и членове на лявото крило на Демократическата партия.

Един от ръководителите на Партията за социалистическо освобождение – Юджийн Пуриер, на митинга заяви, че планът за преврата, инспириран от Вашингтон, се провали.

 

 

Позицията на редица американски държави, и преди всичко на Мексико, означава, че са готови да посредничат в разрешаването на вътрешнополитическата криза във Венецуела, и показва, че времето работи за Мадуро и боливарианската революция.

Позицията на държавния секретар на САЩ – Помпео, изказана в ООН, беше заклеймена като груба намеса във вътрешните работи на Венецуела. Исканията за предсрочни избори и заявленията в ултимативна форма са абсолютно неприемливи.

Юджийн Пуриер напомня за една стара традиция на САЩ да се намесват в работите на латиноамериканските държави с пряка военна намеса в тях за докарване на власт на изгодни за тях режими.

Антивоенната активистка и лидер на организацията „Код Пинк“ – Медея Бенджамен се надсмя на характеристиката на американската администрация за правителството на Мадуро като тиранично. Поддържайки мирното решаване на вътрешнополитическата криза във Венецуела чрез преговори, с посредничеството на латиноамериканските държави – тя спомена Мексико и Чили, Медея Бенджамен подчерта, че всичките демократични институции във Венецуела функционират, а т.нар. народни гласове в процентно отношение за Мадуро на последните избори са повече, отколкото за Тръмп в САЩ. Тя подчерта, че боливарианската революция на Чавес е дала на народа много: много хора за пръв път започват да живеят в нормални условия, получават достъп до образование и медицинско обслужване.

Демократът Бьорни Сандерс се изказа против американската намеса и напомни, че предишните интервенции и други форми на натиск на САЩ в Латинска Америка доведоха до тежки последици.

Според участника в митинга и лидер на Партията за социалистическо освобождение – Брайън Бекер, планът Помпео-Тръмп за смяна на режима във Венецуела се провали, тъй като Мадуро има прилична база на поддръжка в страната и особено за твърдата позиция на Турция, Русия и Китай. Той посочи, че за падането на Мадуро жадуват не само САЩ, но и профашистките режими в Колумбия и Бразилия.

„Когато опозицията във Венецуела използва оръжие и бутилки със запалителна смес и бяха арестувани над 300 души за една седмица в антиправителствените демонстрации – отбелязва Бекер, – в пресата започнаха стенания по този повод. У нас, когато се задейства движението „Завземи Уолстрийт“, бяха задържани в първите дни над 700 души и никое от либералните СМИ не изобличи този факт. Ние виждаме двойните стандарти в основните наши СМИ…“

Бекер посочи, че тръбейки за човешките жертви, загинали по времето на сблъсъците с опозицията във Венецуела, американските СМИ мълчат за ежедневните убийства на политически активисти в Колумбия, които се извършват непрекъснато след разоръжаването на партизанското движение ФАРК.

От латиноамериканските страни поддържат Мадуро само Куба, Боливия, Уругвай и Мексико, което е много важна държава, която играе в голяма степен ролята на флагман на субконтинента.

Коментирайки желанието на европейците да се включат към американския план, Бекер отбеляза, че вероятно европейските лидери смятат, че след признаването на Гуайдо от САЩ за президент, ще започна разпад на страната, но Мадуро, опирайки се на своите привърженици, удържа кормилото на властта. Сега главното е да се осигури преговорният процес в страната и да не се допусне интервенция на САЩ.

В тези дни манифестации в поддръжка на венецуелския народ, правителството на Николас Мадуро и боливарианската революция се провеждат в Сиатъл, Чикаго, Сан-Франциско, Далас и много други американски градове.