Руски олигарх купи частния остров на Аристотел Онасис край бреговете на Гърция

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Наследницата на Аристотел Онасис – Атина. Снимка: Ройтерс

Руският олигарх Дмитрий Риболовлев изплува иззад още една грандиозна сделка с недвижим имот, съобщава Forbes. Дъщеря му Екатерина, която в края на 2011 г. купи тогава най-скъпия апартамент в Ню Йорк, сега си е купила гръцкия о. Скорпиос от наследницата на Аристотел Онасис – Атина Онасис Русел.

Представител на инвестиционния офис на Риболовлев е потвърдил сделката пред агенция Ройтерс. „Екатерина е удовлетворена, че тръстът успя да договори сделката. Тя гледа на нея като на дългосрочна инвестиция“, коментирал е източникът на агенцията, като е допълнил, че това е по-скоро нещо като дългосрочно отдаване под наем, тъй като волята на Аристотел Онасис е била островът никога да не излиза извън владението на семейството му.

В сделката е включено и съседното островче Спарти.

Поне засега цената остава неизвестна, но няколко гръцки издания съобщиха, че е от порядъка на 150 млн. долара. Преди повече от 10 години, преди изобщо някой да е предполагал, че гръцката икономика ще се срине, островът беше оценен на 200 млн. долара, припомня изданието.

Дъщерята на Риболовлев планира да „подобри природосъобразното използване на островите“, според изданието Greek Reporter.

О. Скорпиос се намира в Йонийско море, на няколко километра от западния бряг на Гърция. Аристотел Онасис го купува за 20 хил. долара през 1963 г., като е инвестира в изграждане на канализация и друга инфраструктура, докарал е пясък и е построил семейно имение, състоящо се от 3 жилищни сгради, хеликоптерна площадка и малко пристанище. През 1968 г. Аристотел Онасис се жени за Джаклин Кенеди на острова и така Гърция попада във фокуса на медиите като привлекателна ваканционна дестинация.

След смъртта на Аристотел Онасис през 1975 г. островът преминава през отделни членове на семейството му, за да попадне в ръцете на внучката му Атина през 1988 г., когато майка ѝ Кристина умира след инфаркт. Наследницата на Онасис не е прекарала кой знае колко време на острова, тъй като живее в Сао Пауло, Бразилия. Слухове за продажбата на острова се носят от няколко години.

В последните години Риболовлев и дъщеря му са главни действащи лица в доста емблематични сделки с имоти в САЩ. Освен прословутия апартамент в Ню Йорк, магнатът купи преди няколко години имението на Доналд Тръмп в Палм Бийч, а по-късно се сдоби и с уникален апартамент в Монако, където живее, както и с вилата на Уил Смит на Хаваите.

Вижте в галерията кои известни личности също притежават частни острови.