Fritz – куклата-робот

39
Добави коментар
robopartans
robopartans

XYZBot – компания, създаваща роботи, потърси помощ за финансирането на нов проект в Kickstarter. Става дума за Fritz – кукла-робот, или по-скоро главата ѝ, чиито различни изражения изключително наподобяват тези на хората. Fritz може да бъде контролиран с помощта на компютър, джойстик или контролер за игри. Новият робот на XYZBot може и да говори, което ще позволи на новото поколение робо-вентрилоквисти да изпълнява забавни представления.

Едно от страхотните допълнения към куклата, които ще получите, ако подпомогнете проекта, е възможността да си я сглобите сами вкъщи без да се нуждаете от предишен опит или знания по роботика. Това ще даде възможност на младите любопитковци, които харесват роботиката, да научат основите ѝ.  Fritz е създаден по такъв начин, че да бъде лесен за сглобяване. Единствените инструменти, от които се нуждаете, са малка отверка, островърхи клещи и лепило. И време, разбира се – 2 часа за базовата версия и 3 часа за тази с бонус функции. След като бъде сглобен, Fritz, или по-точно неговото изражение ще може да бъде контролирано с помощта на приложение за Windows.

Приложението позволява да се работи с куклата-робот в реално време или да се зададе серия от движения, които ще се възпроизведат при команда. Челюстта, веждите, клепачите и врата на куклата могат да се движат, така че Fritz може да възпроизведе широк набор от емоции. Приложението показва изображение на лицето на Fritz и когато придвижите мишката над него, се появяват зелени контролни точки. Например, ако кликнете на окото, ще видите появата на червени стрелки, чрез които можете да го движите в различни посоки – просто натискате върху стрелката и дърпате в посоката, която тя оказва. Друга възможност е да изберете някое от предварително създадените изражения и Fritz веднага ще го възпроизведе. Говорната функция пък ви дава възможност да въведете текст, който куклата-робот да изговори, движейки устните и челюстта си синхронизирано.

Базовата версия на Fritz ще струва $125, а по-скъпите модели ще имат бонус функции. Тези от вас, които са си поръчали друг популярен проект в Kickstarter’s – 3D принтер, могат да платят само програмата, с която да контролират Fritz, а частите за него да си принтират сами. Създателите на Fritz – Керуин Лъмпкинс и Стивън Джентър, имат страхотни планове за робота и се надяват в бъдещето той да се превърне в човекоподобен робот в цял ръст, който да изпълнява някаква функция – например робот-рецепционист, който може да разпознава лица.

Освен всичко това, екипът на XYZBot е решил всичкият софтуер на Fritz да е с отворен код с цел по-скорошно завършване на проекта. Разработчиците се надяват на 25 хиляди долара, с които да завършат проекта, а за непълната седмица, през която Fritz прекара в Kickstarter, той е събрал над 16 хиляди. Има още много време и Fritz вероятно ще спечели нужните средства, но дори и да не успее, Лъмпкинс твърди, че няма да е разочарован. „Ако Fritz не успее, той пак ще е най-готиното нещо, по което някога съм работил!“, твърди той.

  Официален сайт на XYZbot: www.xyzbot.com Проектът в KickStarter: www.kickstarter.com/fritz-a-robotic-puppet