5 малко известни дестинации – тема за Армения – Idi.bg

67
Добави коментар
tao
tao

Интересните дестинации не се изчерпват само с прочутите по цял свят кътчета, в които тълпите могат да се видят почти по всяко време. Има много интересни точки по света, които могат да ви изненадат със своята история и култура. Ако решите да посетите някоя по-малко прочута дестинация, вижте няколко идейки.

Khor Virap, Армения

Хор Вирап е манастир в планината Арарат в Армения. Ако се вгледате в планината от манастира, може да ви се стори, че можете да я докоснете с ръка. Е, това трудно ще стане, но можете да направите много впечатляващи фотоси на Арарат. Хор Вирап е много важен за арменците не само заради близостта му с планината, от която е тръгнал Ной, но също заради това, че се смята, че в манастира е бил заточен Свети Григорий Просветител за 13 години, който е първи официален глава на арменската църква.

Yazd, Иран Сред пясъците на пустинята се намира Йезд, оазис като никой друг в Иран. Някога градът е бил важна спирка по прочутия Път на коприната, а днес, със своите огромни джамии, минарета и древни глинени постройки, Йезд успява да устои на модерната натрапчивост на част от иранските градове. В ислямската република оазисът е познат като „град на мюсюлмани“, тъй като по-голяма част от населението на града са отдадени на религията. И въпреки своята религиозна консервативност, градът е много по-толерантен и отворен по отношение на туристите от други градове, като например Isfahan и Shiraz.

Катедралата Свети Георги, Lalibela, Етиопия

Църквата с форма на кръст, която е разположена в етиопския град Лалибела, е позната като „катедралата Свети Георги“. Съществува цял комплекс от религиозни сгради. Много хора в Етиопия наричат тази система „втори Йерусалим“. Всички църкви са изработени от камък, а в областта има няколко манастира. В града могат да се видят 3 групи сгради на църкви, като те са свързани с тунели.

Bagan, Мианмар

Баган е основна туристическа атракция в Мианмар, но не може да се мери с други исторически дестинации в тази област по популярност. Въпреки това се счита за едно от най-запазените археологически кътчета в Азия, с разнообразни богатства от древната история на областта. Баган се намира по източния бряг на река Ayeyarwaddy, а някога е бил столица на първата мианмарска империя, царство Паган, което е съществувало през 11 век. Дестинацията е разположена върху площ от 42 кв.км. и включва повече от 2000 добре запазени пагоди и храмове от периода 11- 13 век. Въпреки нейната културно-историческа значимост, ЮНЕСКО не е обявило за част от Световното наследство по политически причини, заради управляващата в Мианмар военна диктатура.

Изгубеният град, Ciudad Perdida, Колумбия

От северния град Санта Марта може да се тръгне на пътешествие в джунглата до Изгубения град във вътрешността на дъждовните гори. Макар да не е популярна като много от древните южноамерикански дестинации, тази част от континента представлява нещо повече от разходка  джунглата. До града се достига пеша, а по пътя можете да минете през кокаинови плантации и долини насред гъстата джунгла. Дестинацията не е напълно безопасна, тъй като преди години в тази част на държавата са отвличани хора, така че трябва да сте внимателни. Най-голямо предизвикателство пред волята на туристите са стъпалата, 1200 като бройка, които трябва да изкачат до високо разположената зона с невероятен изглед, до които достигат след 3 дена път.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 855 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност