Съвети за пътуване в чужбина

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

Често хората избират своята екскурзия по това какво могат да видят в съответната държава, дали е безопасно и какви условия предоставят туристическите агенции. Едва броени дни преди заминаването си за уговорената екскурзия повечето хора започват да търсят информация за навиците, културните различия и други подобни особености на мястото, където отиват. Дори съседни държави могат да имат огромни културни различия. Тъй като културите по света са много и е невъзможно да обходим всички, сме подбрали няколко основни съвети за пътуване в чужбина, валидни почти навсякъде по света.

 

Проверете изповядваната религия

Религията е едно от най-важните неща, определящи бита и културата на едно общество. Сред най-важните съвети за пътуване в чужбина е да проверите изповядваната религия в държавата, която ще посетите. Най-вече проблем може да възникне ако отивате в мюсюлманска държава. В повечето ислямски държави държавните закони се подчиняват на религията и нарушаването им може да ви донесе сериозни беди. Дори в смятаната за светска държава Дубай, е забранено консумирането на алкохол на открито, а в някои дни плажът Джумейра е достъпен само за жени, в други – само за мъже. При екскурзия в мюсюлманска държава най-добре е да не носите и консумирате алкохол, освен ако сте в заведение, позволяващо това. Посещавайки джамии не влизайте с обувки вътре, а жените (ако е разрешено влизането на жени) трябва да са с покрити рамене и прибрана коса. Дори ако държавата не е толкова консервативна е желателно жените да не носят предизвикателни дрехи.

В някои държави от Югоизточна Азия, като Тайланд например, се смята за неуважение ако се здрависвате с местен или погалите дете по главата. Никога не подавайте ръка на тайландците.

 

Мита за богатия западняк

Европа и Северна Америка са местата на Земята, където жизненият стандарт е значително по-висок от този в другите части на света. От десетилетия насам се шири мита (който донякъде е верен) за богатия западняк. Дори да не знаят точно къде се намира България, като кажете, че сте от Европа това веднага ще ви класифицира точно в тази графа. В по-бедните държави очакват от западняците по-големи бакшиш и по-разточителни екскурзии. Но имайте предвид, че всичко трябва да бъде с мярка. Недейте излишно да демонстрирате благосъстояние, не носете прекалено скъпи и бляскави бижута. Не само, че това ще привлече погледите на джебчиите, но и сериозно ще засили мита за богатия западняк. Това не означава да не оставяте бакшиш или да се отблагодарите парично за обслужването, но когато го правите показвайте уважение и към обслужващия ви и към парите, които давате. Не го правете сякаш пръскате безразборно пари.

 

Не носете повече пари, отколкото са ви нужни

Парите са сред основните неща в чужбина. Та как ще отидете на екскурзия без пари!? Настоящият ни съвет за пътуване в чужбина ще обърне повече внимание на парите. Те винаги са предмет на желание от други хора, независимо дали сте в бедна или богата държава. Даже е по-вероятно да бъдете ограбен в центъра на Европа, отколкото в някоя държава от Близкия изток. Причината е, че държавите от Близкия изток изключително много внимават с чужденците, а наказанията за крадците са сурови. Когато сте в чужбина не носете повече пари, отколкото са ви нужни – това е златното правило. Преди да излезете от хотела за посещение на забележителности, преценете каква сума ще ви е нужна – остатъка го оставете. Повечето елитни хотели държат на добро обслужване и ако наемете сейф няма да съжалявате. В него слагайте ценните бижута и пари, но за всеки случай скрийте на подходящо място и резервни банкноти. Не размахвайте и не бройте пари на улицата – това е безопасно да го правите в много малко държави, най-вече в Арабския свят. Винаги обменяйте малки суми пари в обменни бюра, без да се набивате на очи.

 

Даване на бакшиш

Колко бакшиш да оставим в…? -Това е сред най-честите дискусии преди отпътуване. Във всички държави от нашия Пътеводител сме добавили подробна и полезна информация за даване на бакшиш, така че може да се консултирате с него. В някои части на света даването на бакшиш е почти задължително (например САЩ и Европа) и могат дори да ви се нацупят, ако не го направите. В други части на света – главно в Югоизточна Азия и Океания, нещата са противоположни. Обществата от Океания са много сплотени и бакшишите се разпределят по равно между всички. На места пък, даването на бакшиш се счита за обидно. В Япония давайте бакшиш винаги в пощенски плик, но преди това проверете дали политиката на заведението го позволява.

Представихме ви накратко най-важните съвети при пътуване в чужбина. Повече информация ще намерите в нашия Пътеводител като изберете конкретната държава, която ви трябва.

 

Още по темата

Най-странните закони в света

Какво е забранено в Саудитска Арабия

Как да организираме почивка?