„Великият Гетсби“ с Леонардо ди Каприо открива кинофестивала в Кан

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Филмите, които ще участват в конкурсната програма на 66-ото издание на Международния кинофестивал в Кан, бяха обявени днес на специална пресконференция в Париж, съобщи „Холивуд Рипортър“. Списъкът на състезаващите се заглавия е публикуван и в блога на събитието в Туитър.

Сред най-известните тази година са ветеранът Стивън Содърбърг, който ще представи новата си биографична лента „Зад канделабъра“ с Майкъл Дъглас и Мат Деймън, Братя Коен – „В Люин Дейвис“ с Кери Мълиган, Джъстин Тимбърлейк и Джон Гудман, и Роман Полански – „Венера в кожи“.

Ще се разпишат също Франсоа Озон с „Млад и красив“, Николас Рефън със „Само Бог прощава“ с актьора Райън Гослинг в главната роля, Александър Пейн с „Небраска“, Паоло Сорентино с „Голямата красавица“, известният иранец Асгар Фархади с „Миналото“ – френска продукция, и др. Единствената жена режисьор в конкурса е Валерия Бруни Тедески – сестра на бившата първа дама на Франция Карла Бруни, която ще покаже „Къща в Италия“.

В състезанието между 19-те конкуренти например няма да има самостоятелни британски или немски кинотворби, но за сметка на това е силно застъпено азиатското кино, а африканската държава ЧАД за пръв път ще участва в Кан със своя лента.
В рамките на програмата „Особен поглед“ ще се прожектират режисьорски работи на София Копола, Джеймс Франко, Клер Дени и др.

Престижният филмов форум ще се състои от 15 до 26 май в прочутия френски курорт. Събитието ще се открие с лентата на Баз Лурман „Великият Гетсби“ с Леонардо ди Каприо и Кери Мълиган и ще бъде закрито със „Зулу“ на Жером Сал с участието на Орландо Блум и Форест Уитакър. 

Франция