Балет от Космоса 909

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Балет от Космоса

19.04.2013 15:34 | Култура

Сцена от ‘По средата, леко издигнат’
Снимка ВИКТОР ВИКТОРОВ

Изключително преживяване очаква зрителите в Софийската опера. Довечера е първото премиерно представление на „Американски балет за България 3“, следващите са на 20, 21, 27 и 28 април.

Хореографията на трима американски гении на танца – Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт, е пренесена на наша сцена. С балетистите на Операта работят Даяна Уайт, Катрин Бенетс и Киплинг Хюстън. За по-малко от месец те създават спектакъл от 4 миниатюри.

Първите две – „Концерто бароко“ и „Чайковски па де дьо“ са близки до класиката, затова пък третият – „По средата, леко издигнат“, взривява съзнанието. Убийствена музика на Том Уилямс и танц, сякаш дошъл от Космоса! Уникално постижение на балетистите, свикнали да танцуват най-вече класически балет. А любопитното е, че боядисването на костюмите им е направено по специален код за цвета, запазен от „антихриста на балета“ Форсайт.

Финалът е запазен за танцовата шега „Концертът“ – един сърдит пианист и куп зрители, всеки от които има свое виждане за поведение, докато някой не ги погне със сак за пеперуди. Смях. От удоволствие.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти