Трогателната история на едно неподвижно момче

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Човекът е човек, когато се движи. И въпреки това има хора, които доброволно се отказват от тази привилегия. От мързел измислят какви ли не оправдания. А след години се чудят защо тялото ги боли и не иска да ги слуша. Но колегите от Fitwell.bg ни накараха да се замислим за следното…

Има една група заболявания, която е известна под събирателното наименование „мускулна дистрофия“. Причината за появата им не е изяснена, но е повече от ясно, че те се изразяват в прогресивно намаляване на обема на мускулатурата (атрофия) до степен, в която болните напълно губят способността си да се движат и прекарват остатъка от живота си на легло. Звучи ужасяващо!

12-годишният Лука знае това от личен опит. В момента той може да мърда единствено пръстите си и ги използва, за да контролира инвалидната си количка. Понякога рисува. Не помни откога не е спортувал, въпреки че не минава ден, в който да не си представя усещането.

Неговата история можеше и да е още по-тъжна, ако в живота му не се беше появил словенският фотограф Матей Пелхан, който намира начин да подари на момчето малко движение. И поне една усмивка.

Серията от снимки, която правят заедно, може би е най-доброто подобие на спорт, което малкият Лука ще изпита. На тях той се впуска в ред подвизи, за които при нормални обстоятелства не би могъл и да мечтае.

За други вдъхновяващи истории можете да се обърнете към фен-страницата на Fitwell.bg във фейсбук. Там ще може да си припомните удоволствието от спорта и да не пропилявате възможностите, които съдбата ви е дала.