Малдивите – ако има рай на земята, то той е там видяна 7009 коментари 2

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Малдивите са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.

Младвиските острови са изградени от група атоли (26 на брой, а островите, които ги съставят са 1192, а само 203 са обитаеми). Тези острови са характерни с малката си надморска височина. Почвеният слой е тънък и слабо плодороден, а подпочвените води са полусолени и непостоянен режим. Поради това на тях растат предимно кокосови палми.

Но това е само сухата информация за географските специфика на Малдивите. По-интересното е, че тези островчета познават света на хората още от преди 2000 години. Жителите му първоначално били будисти. Араби и персийци започват да се заселват в района около V-VI век. Ислямът навлиза на островите като основна религия през 1153 година и остава основна религия на населението и до днес.

Така че не се учудвайте, ако на летището ви разпитват какви книги носите и дали са с анти-ислямска насоченост.

Що се отнася до климата температурите варират между 24 и 33 °C през цялата година. Влажността на въздуха е висока, но не се усеща осезателно поради постоянния бриз.

За да покажат на света красотите си, а и да започнат да печелят пари, Малдивите отварят своя първи курортен комплекс през 1972 година. Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите.

Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

Един от най-луксозните местни курорти се нарича Huvafen Fushi и на него създадоха чисто нов СПА комплекс, който се намира под водата.

Той се нарича LIME и предлага поглед към удивителното разнообразие на океански живот. СПА центърът разполага с мека мебел и тъкани, които отразяват цветовете и текстурата на заобикалящите го корали и гъби.

Подводният комплекс бил строен в продължение на 12 месеца и е изграден от твърда смола, така че да създава минимални пречки за екосистемата на Малдивите. Създателите на необичайния център съобщават, че смолата е с дебелина от 12 см и предлага много по-добра яснота от ламинираното стъкло, което било по-евтината опция.

На Малдивите се намира първият подводен ресторант в света Итхаа на остров Рангали.