15 начина да ускорим метаболизма си, за да отслабнем

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Една от приятелките ми не спира да яде и въпреки това е слаба, а вие следите неуморно съдържанието на чинията си и не можете да постигнете същия ефект. Не страдайте. Просто обмяната на веществата (метаболизмът) ви е по-бавна. Какво представлява тя и как можете да я ускорите, пише zajenata.bg

Какво е метаболизъм

Това е интензивността, с която организмът ни превръща съдържащите се в храната полезни вещества в енергия. Енергийните нужди на всеки са различни. Те зависят от ръста, теглото, физическата натовареност, здравето, начина на живот и баланса на жлезите с вътрешна секреция. Ако се храните, без да преяждате, колкото да удовлетворите глада си, ще имате стройна фигура, тъй като калориите ще се изразходят без остатък за поддържане работата на всички органи и системи в организма. За да не обзаведете тялото си с излишни килограми, не приемайте повече калории, отколкото можете да изразходите. Освен това повишеното количество мазнини в организма увеличава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет .

Кои фактори му влияят на метаболизма

До голяма степен метаболизмът зависи от масата на мускулите , костите и вътрешните органи. Колкото по-голяма е тя, толкова по-бърза е обмяната на веществата в организма. Тъй като в повечето случаи мъжете имат по-голяма мускулна маса и изразходват повече енергия, обменните им процеси протичат с 10 – 20% по-бързо, отколкото при жените. Влияние върху метаболизма оказватнаследствеността и хормоните , на първо място тези, които се произвеждат от щитовидната жлеза. Ако тялото ви има повишена функция на жлезите с вътрешна секреция, ще имате фина фигура. Възможно е излишните килограми да са натрупани в резултат на недобро функциониране на щитовидната жлеза , така че е добре да се консултирате с ендокринолог.

Обмяната на веществата се ускорява при бременност , кърмене, треска, при спортисти и хора със свръхтегло . Забавя се по време на диета. Обмяната на веществата се влияе и от възрастта. Метаболизмът при жените над трийсет се забавя с 2 – 3% на всеки 10 години.

Основната причина за това е недостатъчната двигателна активност. Можете да наваксате този процент с помощта на редовни физически упражнения.

Как да го ускорим метаболизма

Най-ефикасни са силовите упражнения във фитнес зала и тренировки на кардиотренажорите – бягаща пътека, степер, велотренажор. Подобни тренировки ускоряват максимално обмяната на вещества. Тя може да се повиши с 20 – 30% в зависимост от интензивността на натоварванията. От излишните калории можете да се избавите и с бягане, аеробика, тае-бо, танци . Обмяната на вещества се нормализира няколко часа след интензивното натоварване.

Да опитаме ли с хапчета да ускорим метаболизма

Никакви таблетки, пластири и други вълшебни средства не могат коренно да променят метаболизма ви. Има амфетамини и препарати за потискане на апетита, които са способни да ускорят обменните процеси за известно време, но организмът привиква бързо към тях и ефектът се оказва краткотраен. Според последните медицински изследвания приемането на подобни препарати увеличава риска от възникване на ракови образувания и предизвиква нарушения в работата на сърдечно-съдовата система.

Как се отразяват диетите на метаболизма

Не разчитайте нискокалоричната диета да ускори метаболизма ви. Физиологичните процеси в организма ви временно ще се забавят и той ще премине на икономичен режим. Не забравяйте, че когато се върнете към нормалния си начин на хранене, ще започнете отново да трупате свалените килограми. Изходът е един – трябва да намалите в разумни граници количеството калории, които приемате, и да не забравяте за физическите упражнения.

Математика за да сме по слаби

За да определите от колко калории дневно се нуждае организмът ви, използвайте следната формула:

655 + (9,6 х Т) + (1,8 х Р) – (4,7 х В) = ……. калории

Т – теглото ви в килограми, Р – ръстът ви в см, В – възрастта ви в години.

Сега определете нивото на вашата активност. Ако водите застоял начин на живот, умножете полученото число от формулата по 1,2, ако спортувате 3 – 4 пъти в седмица – по 1,5, при по-интензивна физическа натовареност – по 1,7.

Резултатът показва дневния прием на калории, при който ще поддържате сегашните си килограми. Ако искате да намалите теглото си, помнете, че е най-добре да слабеете бавно и да не губите повече от килограм на седмица. Лишите ли се само от стотина калории дневно, може да стопите 5 кг за месец и половина .

Ето изпитани 15 начина да ускорим метаболизма си

1. Пийте вода . Може и да изглежда, че специалистите по диета малко прекаляват с постоянното натякване да се пие вода, но този път те са прави. Пиенето на 8 чаши вода дневно е абсолютно задължително, ако искате вашият метаболизъм да работи на добри нива.

2. Внимавайте да не намалите запасите от калций на организма. Проучванията за наднормено тегло показват, че намаляването на нивата на калций в организма отключват същият хормон, който допринася за това организма да натрупва мазнини. Избирайте нискокалорични млечни продукти , кисело мляко, сьомга, тофу и житни култури.

3. Захвърлете алкохола късно вечер. Изследвания сочат, че след нощен запой, има значителен спад в нивата на метаболизма.

4. Хапвайте честичко . Ако стомахът Ви пристъргва, значи имате нужда от още гориво. Като не зареждате своето тяло с храна, непременно ще забавите неговите основни функции. Изберете закуски с много фибри и повече протеини, като например плодове и кракери с фибри. Не гладувайте, защото това обикновено има обратен ефект за вашите усилия да отслабнете.

5. Опитайте се да не се подлагате на много стрес . Стресът повишава нивата на кортизол в организма ви. Кортизолът е хормон, който казва на вашия организъм да складира мазнини в случай, че се появи опасна за него ситуация. Практикувайте йога за да намалите нивата на стрес.

6. Намалете диетичните газирани напитки . Въпреки, че е с по-малко калории, всъщност диетичните напитки могат да имат обратен ефект върху вашия метаболизъм. Пийте вода или пък ако сте заклет фен на газираното не прекалявайте с повече от 2 малки бутилки от 330 мл. На седмица.

7. Не забравяйте хубавия сън . Спане между 7 и 8 часа е абсолютно задължително всяка нощ за да работи вашия метаболизъм добре. Всичко под този праг може да повлияе на усилията на вашето тяло да гори калории. Най-добре е, ако може да си създадете някакъв режим за лягане и ставане по едно и също време.

8. Поглъщайте повече слънце . Според изследванията хората, прекарването на повече време в тъмни и скучни помещения стимулира същите психологически функции в тялото, чрез които се трупат мазнини.

9. Спортувайте на студено. Упражнениея на студено време увеличават способността на кафявата мастна тъкан да работи на максимум. Според нови изследвания именно тази кафява мастна тъкан помага на тялото да гори ефикасно бялата мастна тъкан или така наречените лоши мазнини.

10. Увеличете упражненията с вдигане на гири или тежести . Увеличаването на мускулната маса може да увеличи нивото на вашия метаболизъм с до 40%.

11. Уверете се, че поглъщате достатъчно храни с витамин С, ако не вземайте допълнително. Докато калция засилва метаболизма, то витамин С помага на тялото да го абсорбира по-добре.

12. Не забравяйте и витамин Д . Той се съдържа в ядки, семена, пилешко и риба.

13. Пийте зелен чай . В него се съдържат полифеноли, които засилват метаболизма. Трябва обаче да се посветите сериозно на зеления чай, ако искате да има ефект. Пийте поне 4-5 чаши дневно.

14. Пробвайте спортове като бягане и каране на колело. Това са занимания, които помагат за изгаряне на много калории за кратко време.

15.  Яжте джинджифил. Напоследък стана модерно дори да се правиджинджифилов чай , но също така върви чудесно и приготвено с варени зеленчуци. Той подпомага храносмилането и засилва метаболизма с около 20%.