Как да стана фрийлансър

43
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Може би познавате Диана от нейния блог за лична свобода и финансова независимост – Freelance Tips. Причината да я поканя за автор в сайта е, че все повече хора избират свободата на фрийлансърите пред оковите на работата в офис и свързаните с нея недостатъци. Ето и нейната първа статия:

Надомната работа по интернет става все по-гореща тема в нашето общество с всеки изминал ден. Затова в отговор на многократни читателски запитвания и по покана на Тони (благодаря, Тони!), през идните месеци ще публикувам серия от статии посветени на фрийланса. Поредицата ще покрие важни точки още преди момента, в който вземете решение да си изкарвате хляба с фрийланс, през първите стъпки като независим специалист, та чак до ежедневната работа и трудностите, с които всеки ден се сблъскваме на „работното място”. Ето някои от тях:

Преди да вземем Решението с главно Р!

Макар да звучи клиширано, фрийлансът не е за всеки. Нужни са редица умения, качества и дори нагласи, които да имаме, за да работим успешно от дома по интернет и по проекти. Редно е да се запитаме защо искаме да станем фрийлансъри, какво очакваме от работата на свободна практика и дали имаме необходимите качества, умения и нагласи. Така по-лесно ще видим „червените флагове“ по пътя ни, които сигнализират, че правилният момент за нас все още не е дошъл.

Рискове, които да имаме предвид

Макар да работим от дома и да не сме изложени на рисковете на пожарникаря, полицая, касиерката в банката (обирите зачестиха!), фрийлансърът не е застрахован от друг вид рискове – некоректни работодатели, лоши проекти, липса на проекти, или твърде много проекти и т.н.

Как да се подготвим с информация

Както всяко начинание, започването на работа от дома изисква своята подготовка. Днес Google знае всичко и всеки сам може да направи собствено проучване какво му е нужно, за да се подготви. Аз ще споделя основни форуми с информация за фрийланс; блогове с интересна и актуална информация за надомната работа; неща, които е нужно да придобием предварително – сертификати, банкови сметки и карти, и т.н. И да не забравяме физическото оборудване, което ще ни е нужно като компютър, Skype, софтуер за управление на времето (може и настолен календар ;-), архивираща програма и много други – има различни програми за различни професии, които с времето всеки сам ще открие и ще започне да препоръчва…

Стратегически план

Въпреки че въпросът с планирането е строго индивидуално и зависи както от човека, така от професията му, стратегически план е нужен, ако искаме да успеем. Ще споделя собствения опит относно въпросите, на които трябва да си отговорим, и точките, които да включим в плана си, за да го направим конкретен за нас и изчерпателен, за да улесним развитието си като фрийлансър.

Практически съвети за фрийлансъри

Тъй като моят опит като фрийлансър е изцяло от работа онлайн с чуждестранни клиенти и по проекти, не мога да дам практически съвети за работа на свободна практика на български пазар. И все пак, има основни положения като въпроси, които да задаваме на интервю, как да завършим профила си по фрийланс сайтове, и т.н., които са принципни и затова валидни за всякакъв пазар. Ще очаквам коментарите и въпросите ви под статията, за да се ориентирам какви са горещите теми, по които искате да чуете моето мнение и споделен опит.