Цялата информация за херпес зостер от дерматолог Иванова

38
Добави коментар
theones
theones

Цялата информация за херпес зостер от дерматолог Иванова

апр 20, 2013
Здраве

0

Какво е херпес зостер?

Ако някога сте имали варицела, то шансът да имате в тялото си този вирус е много голям. Варицела-зостер вирусът може да остане в летаргия в продължение на десетилетия, без да причинява никакви симптоми. При някой хора той може да се „събуди“ и да започне да се движи по нервните влакна на кожата. Резултатите според думите на дерматолог Иванова от Стара Загора са доста отличителни, като се получава болезнен обрив, наречен херпес зостер.

Как изглежда обрива, причинен от херпес зостер?

Този обрив е доста отличителен, като се получава клъстър от пълни с течност мехури, които са в група и обикновено се появяват от едната страна на талията. Това обяснява и името на хепрес зостер, което е на латински и означава колан. Следващото най-често засягано място е около очите или челото. Все пак рядко, но не и невъзможно е появяването на херпес зостер по други части на тялото.

Симптоми на херпеса преди появата на обрив

Дерматолог Иванова от Стара Загора обяснява, че първите признаци на появата на херпес зостер се усещат от 1 до 5 дни преди обрива. Тези ранни предупредителни знаци обикновено се усещат на мястото, където ще се развият клъстерите. Към тях се включват:

сърбеж
чувство на изтръпване
парене
болка
треска
втрисане
главоболие
разстроен стомах

Херпес зостер или друг причинител?

Много от хората, които получават мехурчета по устните при настинка си мислят, че имат херпес зостер, но това не е вярно. Причинител на това състояние е друг херпес вирус, наречен симплекс.

Мехурчетата по кожата ви, които са се получили при разходка в природата или при работа в градината също може да не са причинени от херпес зостер, а от алергична реакция от докосване на растения като дъб, смрадлика или отровен бръшлян. Ако не сте сигурни за причината и за същността на обрива ви, дерматолог Иванова от Стара Загора препоръчва да се посети кожен кабинет възможно най-бързо.

Какво причинява Херпес зостер?

Варицела зостер вирусът е виновника зад варицела и херпес зостер. Първият път, когато някой е изложен на вируса, той получава широко разпространени сърбящи рани, известни като варицела. Вирусът никога не си отива. Вместо това, той се установява в нервните клетки и може да активирате години по-късно, което води до херпес зостер.

Диагностициране на проблема

Дерматолог Иванова от Стара Загора ни обясни, че херпес зостер се диагностицира най-лесно при появата на характерният за него обрив. Дори само при получаването на споменатите по-горе симптоми, посетете кожен кабинет, дори ако си мислите, че никога не сте имали варицела като деца. Много често този детски проблем може да мине с леки симптоми и да не бъде усетен, но вирусът остава в тялото и след дълга летаргия може да се събуди и да причини поява на херпес зостер. Според дерматолог Иванова лечението на време е от съществено значение, за да се предотвратят усложненията.

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (8 votes cast)

Цялата информация за херпес зостер от дерматолог Иванова, 10.0 out of 10 based on 8 ratings

tweet

20-те нови парфюма за зимата на 2012

Отслабвайте бавно, иначе няма да има траен ефект

Свързани статии

Здравословно…

яну 12, 2015 0

Мед, лимони, орехи и…

яну 11, 2015 0

Как да се грижим за…

яну 08, 2015 0

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0