„Страшен Филм 5“ наистина е страшен!

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Източник: Forum Film Bulgaria

Ще започна още в началото с важното уточнение, че „Страшен Филм 5“ е удивително тъп филм, който би следвало да е смешен и забавен, но аз поне бих открил по-лесно пулса на мъртвец, отколкото качествен комедиен пасаж в лентата на не особено кадърния режисьор Малкълм Д. Лий.

От друга страна, в рамките на прожекцията, в кинозалата се кикотеха значителна група зрители, което означава, че „Страшен Филм 5“ е поредната лента от типа „Love it or hate it“.

Колкото и да ми се ще обаче да изведа на преден план нещо положително за „страшната“ творба на Лий, рецензентската ми душа от морски произход всеки пък стига до момента, в който осъзнава, че не се е чувствала толкова тъжна и смирена дори на погребенията, на които е присъствала през годините.

Истината е, че и малкото хубаво, характерно за старите части от серията, си е взело дълготрайна почивка на Сейшелите. Нещо повече, по мое мнение „Страшен Филм 5“ е своего рода извратен психологически експеримент, който си е поставил за цел да провери колко зрители могат да отидат на изкристализирало тъп филм, за да видят камео ролите на Чарли Шийн и Линдзи Лоън.

Forum Film Bulgaria

 

Другата истина обаче се крие в онези немалко на брой зрители, които се кикотеха почти през цялото времетраене на филма (85 минути), подобно на млад и свободолюбив българин, гледащ Чарли Чаплин за първи път по времето на Тодор Живков.

Истина, която подшушва, че „Страшен Филм 5“ все пак има някакви достойнства (аз лично, признавам си, не мога да определя точно какви), които могат да привлекат хората, почитатели на предишните части от серията. И те, колкото и алогично да прозвучи, предвид написаното до момента – да се забавляват с видяното. Отново, нямам идея как точно тази забава би следвало да се случи, защото от моя гледна точка не виждам как човек би се забавлявал на нещо подобно дори и след значително количество наркотични вещества.

Иначе, в „Страшен Филм 5“ се разказва за децата на Чарли Шийн, брат му, не особено интелигентната му невяста и МАМА.

Forum Film Bulgaria

 

По добри „Scary Movie“ традиции и петата част си прави шеги с холивудски блокбастъри като „Генезис“, „Черен лебед“, „Планетата на маймуните“, „Паранормална активност“ и др.

Признавам, че „Генезис“ пасажът почти успя да ме разсмее и той в общи линии е най-смешният откъс в лентата.

Действието във въпросната не тече хомогенно, а монтажът е безличен. И, ако в продукция от подобен характер човек принципно не трябва да търси логика в случващото се на екрана, то поне очаква не всичко да му е поднесено като отделни откъси от селскостопански клипове в YouTube.

Най-странното решение на продуцентите на „Страшен Филм 5“ е да свалят рейтинга до „тийн“ такъв. Старите серии бяха с твърд 18+ рейтинг. 

И оттук можете да си представите как изглежда лента с „тийн“ рейтинг, която черпи обилно вдъхновение от творби за възрастни като „Черен лебед“ и „Паранормална активност“.

Forum Film Bulgaria

 

За финал отново ще се върна на забавляващите се зрители в киносалона, изграждащи, предвид написаното дотук, един особено шизофреничен образ на „Страшен Филм 5“.

За съжаление, за да разберете кой от двата типа зрители сте вие самите, трябва да посетите киносалона. Разбира се, ако и старите части на „Страшен филм“ не са ви са се понравили, то просто почакайте няколко дни и се запътете смело към прожекцията на „Железният човек 3“. При него, гарантирам, че пуканките ще си заслужават…

„Страшен Филм 5“ върви по българските кина от 19 април