Испанецът Арканхел и Теодосий Спасов на една сцена

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

След по-малко от седмица e представянето за първи път на сцена на новия музикален проект “Еструна”, който среща фламенкото с българската фолклорна традиция.
В проекта участват фламенко певецът Арканхел (Испания), хор Нови български гласове “Лалетата” под диригентството на Георги Петков, акустичният китарист Антонио Форчоне (Великобритания), виртуозът на контрабаса Рено Гарсия-Фонс (Франция) и талантливият перкусионист Агустин Диасера (Испания), а Теодосий Спасов е специален гост.
Броени дни ни делят от пристигането на чуждестранните музиканти за последната репетиционна сесия по проекта “Еструна” преди световната му премиера на българска сцена. Подготовката е в разгара си, вдъхновението съпътства творците и всеки един от участниците в проекта е окрилен от новото предизвикателство да живее музиката на другия: “За мен най-интересното в този проект е проникновеният диалог между четири традиции, които нямат нищо общо на пръв поглед, но изхождат от дълбокия си респект към миналото и са обърнати към съвремието, гледат напред. В “Еструна” най-важното е търсенето по пътя на създаването – всеки един от нас, изхождайки от своята култура, познания, усещания, ще положи най-доброто от себе си в услуга на музиката, която създаваме. Това ще бъде лично за мен голямо предизвикателство и безценен опит. Препоръчвам го на всеки, защото влагаме сърце и душа в него и мисля, че ще стане нещо много вълнуващо. Надявам се, че хората ще се влюбят в него, както и ние се влюбихме“ – споделя основният заговорник в “Еструна”, вокалистът Арканхел.
Струните в “Еструна” вече звучат в съзвучие и очакват съжителството на сцената заедно: ”След много кратко време ще сме в София за премиерата и вярвам, че всички ще се насладим на “Еструна”, както аз се радвам на уникалната възможност, на осъществената си мечта – беше мечта, а сега я държа в ръцете си и съм много развълнуван и доволен”, допълва Арканхел.
Защото в “Еструна” “смесването на жанровете не е самоцел, а най-истинската среща на различни светове в търсене на красотата.”

Проектът се подкрепя от Посолство на Испания в България, Институт Сервантес и от Рока България, част от мулнинационалната компания Roca, чието седалище е в Барселона.

Проектът е съфинансиран от Столична програма “Култура” 2013 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

Билетите за „Еструна“ се продават на цени от 30 до 60 лв. в мрежата на Тикет Плюс, на касата на зала „България“, в „Дюкян Меломан“ и в Интернет на www.ticketplus.bg.

Към статията няма коментари. Напишете първия.