Как да избираме пресни плодове и зеленчуци?

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Изборът на пресни плодове и зеленчуци – не е лесен, особено по време на студения сезон. Как да не попаднем в капана на закупуване на продукти „втора свежест”?

Плодовете и зеленчуците са важна част от здравословното хранене. В същото време, ползите за здравето на много от тях са под въпрос: плодовете и зеленчуците често са замърсени с пестициди. Тези вещества са класифицирани като вероятен канцероген за човека, токсични отрови, които нанасят увреждане на нервната и ендокринната системи на човешкото тяло.

Едно от решенията е да се купуват сертифицирани биологични продукти, но това просто не е икономически ефективен вариант за по-голямата част от хората: биологичните храни като правило са много по-скъпи и не винаги са достъпни. За щастие, можем да намалим вредното въздействие на пестицидите, ако измиваме плодовете и зеленчуците добре преди употреба.

Освен това, зелените подправки, плодовете и зеленчуците са бързо развалящи се продукти, които трябва да бъдат пресни. На какво да обръщаме внимание при избора на тези продукти?

– да купуваме сезонни плодове и зеленчуци: те имат по-добро качество и цени в разгара на сезона;

– проверка за свежестта: да следим за характерните признаци на свежест, като светъл, ярък цвят и твърдост;

– да не купуваме само защото цената е ниска;

– да избягваме плодове и зеленчуци с влошено качество. Глупаво и вредно е да се харчат пари, за да купуват пресни плодове и зеленчуци, засегнати от бактерии.