Телескопът Кеплер намери още три планети, годни за живот

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Американски астрономи получиха нови данни от орбиталния телескоп Kepler, които говорят, че на три от изучаваните планети условията са много близки до тези на Земята.
Става дума за небесните тела Kepler-62f и Kepler-62e, уточнява ИТАР-ТАСС. Те са малко по-големи от нашата планета. Според учените от изследователския център Еймс в Калифорния на тях има огромни океани, при това температурите позволяват водата в тях да не замръзва.
Kepler-62f и Kepler-62e се въртят около слънцеподобната звезда Kepler-62, която е разположена на 1,2 светлинни години от Земята.
Третата планета, открита от астрономите на НАСА Kepler-69c е най-голяма -1,7 повече от Земята. И трите небесни тела се намират в центъра на т.н. „обитаема зона“, където температурата на повърхността на телата позволява да има вода втечно състоияние, което е главно условие за възникване на живот. .
Този телескоп , който струва 600 млн.долара, бе изведен в орбита през май 2009 г. Той наблюдава един сравнително малък участък от звездното небе, разположен в съзвездието Лебед, където се намират около 150 000 звезди.
Научният ръководител на проекта Уилям Боруцки смята, че в нашата галактика има най-малко 50 милиарда планети, като 500 милиона от тях може да са потенциално годни за живот.

Към статията няма коментари. Напишете първия.