10 неща, които може би не знаехте за… косата

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Косата е едно от нещата, с които всеки се занимава в по-голяма или по-малка степен: фризираме я, боядисваме я, нагласяме я в прическа, когато излизаме. Но  косата има много повече функции, някои от които неподозирани – като това, че може да отстранява токсини, да разкрива къде живеем и дори да „чува“. Погледнато научно, всъщност тя е нещо доста интересно. Ето десет факти за косата, които може би не знаехте:

 

1.  Косата и козината са едно и също нещо – съставени са от еди и същ протеинов блок, наречен кератин

 

2. Всички бозайници имат коса в даден момент от живота си – дори китовете, когато са новородени, имат пух по тялото, както и таралежите, преди твърдите бодли, имат мека „грива“.

 

3. Насекомите също има коса. Микрокопичните косъмчета на корема на насекомото Micronecta увеличава неимоверно звука, който издава. Косъмчетата улавят въздух и „разширяват“ подобният на цвърчене зов.

 

4. Космите на краката на паяците-ловци и щурците служат като уши. Косъмчетата усещат движенията във въздуха и могат да „чуват“ ниски звуци – като жужене на пчели, и звуци в средния регистър като клаксони на коли.

 

5. Човешката коса може да „вкусва. Назалните ни пътища и проходите на дробовете ни имат много фини косъмчета тип ресни, които спират праховите частици. Студент от университета в Айова откри, че ресните в дробовете реагират само на горчиви вкусове, като никотин например. След като го „вкусят“, те увеличават движението си, с което чистят пътищата от замърсители.

 

6. Общоприетото понятие, че русите хора се забавляват повече се оказва погрешно: през 2006 година, психологът о Харвард Джероум Каган прави проучване със 101 деца и доказва, че русите деца са по-затворени и срамежливи от останалите.

 

7. Косата знае  къде живеем (или сме живяли). През 2010 година, химици от университета в Юта откриват, че чешмяната и бутилирана вода в даден район дава отражение върху косите ни. Направено е изследване в 33 града, където в косите на хораа е открит специфичен химичен отпечатък.

 

8. Има заболяване, което ни кара да ядем косата си – то е рядко срещано, но животозастрашаващо. Нарича се трихофагия. През 2012 година лекари в Индия отстраниха почти двукилограмова топка коса от стомаха на 19-годишно момиче.

 

9. Специалисти от Мисури твърдят, че когато косата е мазна, тя абсорбира седем пъти повече озоновите замърсители във въздуха.

 

10. Koсата знае кога спим и кога сме будни. За да се извлече информация за режима  на сън на всеки човек, е достатъчно да се изследват фоликули от косата му, твърдят учени от Япония.