Стари гуми стават пластмаса, която се рециклира безкрайно

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

от GreenTech.bg на 22/04/2013

В Европа само около 50% от автомобилните гуми се рециклират. Останалата част се изгарят или се изхвърлят сред природата. Може ли това да се промени?

Най-изгодните процеси за рециклиране са тези, които водят до появата на нов и използваем продукт, според Жизел Джунг, химик в Брюкселския свободен университет. Именно такова нещо са направили в шведската фирма EcoRub. От 1995 година насам тя разработва процес за преработка, който води до появата на нова пластмаса, която пък може да се рециклира безкрайно.

Процесът включва накълцване на употребяваните гуми на малки парченца и разделянето на стоманата и останалата материя. След това гумените парченца се смилат на прах и се смесват с пластмаса. Патентовано съединение укрепва химичната връзка между двата материала. Новият материал – подобен на каучук пластмасов продукт –  може да се използва за настилки за камиони или за подово покритие. За разлика от повечето рециклирани пластмасови продукти, този може – след употреба – да се рециклира отново в подобен продукт.

EcoRub е патентовала процеса си в Европа и в Съединените щати. Тя е продала и лицензи на четири компании, в резлутат на което чрез този процес се произвеждат 15-20 хиляди тона нов материали годишно.

В Европа обаче този процес на рециклиране не навлиза толкова лесно заради проблеми с финансирането. За да докаже икономическата целесъобразност на този процес, ЕС е финансирала 50% от ACE – проект, насочен към отварянето на пазара за рециклиране, разработен от EcoRub.

Проектът е стартиран през 2010 г. и във фирмата го оценяват като много успешен за разкриването на пазарния потенциал на тази технология в Европа. Той е помогнал за идентифицирането на потенциалните потребители и възможните схеми на работа.

„Вярвам в тази технология и мисля, че това е бъдещето на рециклирането на тези смеси, – казва Хуан Антонио Техела Отеро, инженер и мениджър продажби в Renecal, фирма за рециклиране на гуми в Гуардо, Испания. – Чрез нея може да постигнете много добра цена и продуктите ще бъдат конкурентоспособни спрямо останалите, направени от нови суровини“.

Публикувано в Рециклиране