Правила при покупка на растения

10
Добави коментар
slack
slack

За да направите своята градина, дом или офис красиво и любимо място, е необходимо да се съблюдават определени правила при подбор на растенията Изпрати на приятел Сподели във Facebook

1. Постарайте се да не купувате голямо и възрастно растение

Младите растения по-лесно понасят стресовите ситуации от брането им (откъсване или изкореняване), транспортирането и престоя им в магазина. Възрастните растения, дори да попаднат в много опитни ръце, много по-бавно и трудно се приспособяват и понасят стреса.

Ако растението е предназначено за офис или учреждение, то по-скоро ще бъде голямо и вече развито (за да започне да изпълнява предназначението си веднага). В този случай е добре да се поинтересувате дали магазина извършва доставка до клиента (за да се избегне неправилно транспортиране от некомпетентни лица) и дали има някаква, макар и кратка гаранция. Преди покупката посетете няколко магазина и изберете този, в който ще ви дадат пълна и професионална консултация, ще ви предложат доставка и ще ви помогнат при евентуални проблеми при отглеждането на растението в бъдеще.

2. Обърнете внимание къде е поставено растението в магазани преди покупката

Избирайки растение, не забравяйте да обърнете внимание къде е поставено желаното от вас растение. Не купувайте такива, които са стояли около вратите на магазина, около отворени прозорци или са били допряни плътно до стъклото или стената на магазина. Ако растението е стояло близо до отворени врати или прозорци може да пострада в последствие от резките смени на температурата на мястото, на което е стояло. Растения, поставени плътно до прозорец могат да получат изгаряния от слънцето, следствие пречупване на светлината или да са измръзнали някои негови части, следствие допира със студеното стъкло. Тези ситуации могат да не оставят забележими следи по растението, но задължително ще се появят по-късно.

3. Проверете почвата, в която е посадено растението

Избирайки растение, пипнете с ръка почвата под растението – тя не трябва да е прекалено суха или много влажна (освен, ако растението не е полято преди малко). В чинийката под саксията не трябва да има вода. Между саксията и почвата не би трябвало да има кухини. Ако саксията е глинена, по нея не трябва да има зелени налепи. По листата на растението не трябва да има прах или паяжини – това е признак за недобре отглеждано растение в магазина.

4. Наблюдавайте останалите растения в магазина

Освен това растение, което сте избрали, огледайте и другите растения в магазина. Ако част от тях имат гореизброените признаци, по-добре да не купувате от този магазин – това е признак за липса на професионализъм и растенията могат да бъдат заразени с някакви болести или вредители. Попитайте колко често собственика на магазина пръска с вода листната маса на растението.

5. Проверете за странни налепи по растението

Внимателно огледайте избраното от вас растение – дали има вредители, налепи със съв или бял цвят, кафеви петна по обратната страна на листата. Рзбира се, растението не може да бъде огледано щателно, но все пак един бърз първоначален оглед е полезен.

6. Листата трябва да изглеждат свежи и здрави.

Листата на растението трябва да бъдат с равномерна гъстота по цялото растение. Оредяването на някоя част от растението може да бъде признак за някакво заболяване или за интервенция от страна на собственика на магазина.

7. Не избирайте растение, което е много разцъфнало

По-добре да предпочетете растение, което има повече пъпки отколкото цъфнали цветове.

Ако ви харесва това, което четете, абонирайте се по e-mail за нови статии

Споделете с приятели във Facebook