Прополис – какво е това

3
Добави коментар
black_tulip
black_tulip

вторник, 29 януари 2013 05:33

Written by black_tulip

Наричат прополиса пчелен антибиотик или пчелен клей. Пчелите го събират от растенията, обличат с него целия кошер и покриват себе си. Той действа като топлоизолатор, предпазва кошера от вредните микроорганизми и повишава здравината на пчелните килийки.

       Учените са изследвали прополиса и са доказали, че той има следните свойства:

противовирусни;

антибактериални;

антимикотични.

Препоръчват го като мощен имуностимулатор.

Той е богат на витамин А и витамини от В групата. Има високо съдържание на аминокиселини и биофлавоноиди. В състава му влизат и полезни за човека минерали като магнезий, калий, калций и фосфор.

       Египтяните и гърците са правели мехлем с пчелен клей и са го прилагали външно за лечение на рани. Римляните са използвали лечебните му свойства, за да предотвратят развитието на инфекции в устната кухина. Има дори писмени доказателства, че са лекували кариес с прополис.

       В наши дни лечебниите свойства на пчелния клей се използват широко в козметичната индустрия. Кремове, пасти за зъби, лосиони – прополисът е една от най-честите им съставки. Той защитава ефективно кожата от замърсителите в околната среда, почиства перфектно устната кухина и спира кървенето на венците. Естествено има приложение и в традиционната и в народната медицина. Препоръчва се при проблеми със сърцето и дишането. 

      Ако имате кожни проблеми – дерматит например – дерматолозите най-вероятно ще ви назначат лечение, в което фигурира и прополиса. Той е ефективно средство за борба с херпесите, както и за по-бързо регенериране на следоперативни рани. (Нали помните, че го наричат пчелен антибиотик.) Пчелният клей унищожава бързо всички стрептококови и стафилококови бактерии. Не ви препоръчваме да се самолекувате с прополис. Най-добре е преди да приемате добавки или лекарства, съдържащи пчелен клей, да се консултирате с лекар или специалист хомеопат. А ако имате чувствителна кожа, която лесно се възпалява, не се колебайте да си вземете крем за лице и почистващ лосион с високо съдържание на прополис. Бързо ще усетите благотворния му ефект.

 

Прополис – какво е това

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)