10 любопитни факта за човешкото тяло

47
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 25.04.2013

Световноизвестната образователна изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ („Bodies Revealed“) гостува у нас и всички желаещи ще могат да я разгледат до месец септември на третия етаж в ЦУМ. Целта на експозицията е да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование, като някои от „участниците“ в нея са реални и показват без каквато и да е визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло. Изложени са над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи. Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме…

Изложбата дава един различен поглед към здравните проблеми на съвременното общество като затлъстяване, рак на гърдата, рак на дебелото черво, цироза на черния дроб, извънматочна бременност, артрит, остеопороза и костни фрактури. Показани са и заболявания, причинени от нездравословен начин на живот.

Според науката човешкото тяло е изградено от различни видове тъкани, които са групирани по определен начин и така изграждат отделните органи. Те от своя страна, в зависимост от функциите, които извършват, се обединяват в различни системи от органи. Мъжете и жените се различават по външните си полови органи и по местата, където се струпва мазнина. Средното тегло на възрастните хора е около 54 – 64 кг за жените и 76 – 83 кг за мъжете. Леонардо да Винчи е вярвал, че че съвършеният мъж трябва да се вмести идеално в кръг, както той го е нарисувал в известната си скица от 1492 г. „Витрувиански човек“. Ето още 10 любопитни факта за човешкото тяло.

1. В момента на раждането в мозъка на новороденото вече съществуват 14 000 000 000 нервни клетки и броят им до самата смърт на човек не се увеличава. Hапротив, след 25-годишна възраст броят им намалява със 100 000 всеки ден. За 1 минута, отделена за прочитането на 1 страница от книга, умират около 70 клетки. След 40-годишна възраст деградацията на мозъка се ускорява рязко, а след 50 – невроните (нервните клетки) започват да изсъхват и намаляват обема на мозъка.

2. При раждането в тялото на детето има около 300 кости, а при възрастните остават около 206. Почти половината от тях се намират в китките на ръцете и стъпалата на краката.

3. Кихането с отворени очи е невъзможно.

4. Ноктите на пръстите на ръцете растат около 4 пъти по-бързо от ноктите на пръстите на краката.

5. В своя живот човек сменя кожата си около 1000 пъти.

6. Жените мигват с очи 2 пъти по-често от мъжете.

7. Един от най-издържливите материали в човешкото тяло е косата. Един косъм може да издържи натоварване до три килограма. Общата дължина коса, която израства от главата на средностатистическия човек за цял живот, е 725 километра.

8. Брадата на русите мъже расте по-бързо, в сравнение с тази на брюнетите.

9. Човешкият мозък за 1 ден генерира повече електрически импулси от всички телефони по света, взети заедно.

10. Човешкото тегло е средно с 2 килограма по-малко от това, което показва кантарът, когато той се тегли. Тези 2 кг са живеещите в него бактерии.

Коментари

коментар(а)

Подобни: човек