Метаболизъм – важно е не само теглото, но и коремната обиколка

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Метаболизъм – важно е не само теглото, но и коремната обиколка

Петър Галев
09-04-2013

Интервю с доц. Даниела Попова, ръководител на Клиниката по терапия, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Доц. Попова, през последните години много често се говори за индекса на телесната маса. Какво представлява той? Това е един количествен показател, който е признат в научните среди и широко се прилага в клиничната практика за оценка на теглото на всеки индивид. Мнозинството от хората вече са информирани за рисковете от наднорменото тегло, но не по-малко опасно за здравето е поднорменото тегло. И двете аномалии крият сериозен риск, поради което е добре винаги да бъде оценявана телесната маса. Най-удобният метод за това е именно индексът на телесната маса (ИТМ). Той се изчислява сравнително лесно, всеки може да сметне своя индекс и без лекарска помощ.

Каква е формулата? Цифрата на теглото в килограми се разделя на цифрата на ръста в метри, но повдигната на квадрат. Ако например един човек тежи 75 килограма и е висок 1,70 метра, то неговият индекс на телесната маса е 75, делено на 2,89 (1,70 на втора степен е 2,89), следователно крайният резултат е 25,95. Няма значение дали става въпрос за мъж или жена. Полови различия има само при нормата за обиколката на корема. Рискова при мъжете е обиколка над 94 сантиметра, а при жените – над 80 сантиметра. Но трябва да имате предвид, че за правилното измерване на коремната обиколка се изисква обучение. Има точки в тялото, върху които трябва да се прекара метърът, не е същото като при шивачите.

Какви са нормалните стойности на индекса на телесната маса? От 19 до 25. Резултатите под 19 показват поднормено тегло, което може да доведе до нарушения в имунитета, до различни хранителни дефицити, анемия, остеопороза, неврологични и мускулни проблеми. В  областта на наднорменото тегло се различават различни степени. При стойности на ИТМ от 25 до 29,9 говорим за свръхтегло. От 30 нагоре вече става въпрос за затлъстяване в неговите три степени: ИТМ от 30 до 35 – първа степен, от 35 до 40 – втора степен, и над 40 – трета степен. Това е изразено червена зона, която алармира, че теглото се е превърнало в болестно състояние с всички рискове, които то носи. Но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва граничното тегло, което е между нормалното и болестното затлъстяване. Такива хора също имат значителни рискове за здравето, особено ако килограмите им са за сметка на увеличена коремна обиколка. Най-често в тези случаи се установява така нареченият метаболитен синдром.

Защо толкова се говори за метаболитния синдром? Защото става въпрос за комплекс от нарушения в организма, които в началото не дават никакви оплаквания, не създават болка и засегнатите се възприемат като здрави. Оказва се обаче, че наличните „тихи” аномалии оформят един много голям общ сърдечносъдов и диабетен риск.

Има ли хора с нормален ИТМ според формулата, но с висок сърдечносъдов риск? Да, има една неголяма група от хора с нормално тегло, но с метаболитен синдром, поради висцерално, коремно отлагане на мазнини. Те носят същия риск като хората с общо затлъстяване, независимо че като цяло теглото им е нормално. Затова освен ИТМ задължително трябва да се оценява и коремната обиколка.

Напоследък дори и по улиците ни предлагат да ни премерят мазнините в тялото, като хванем с ръце едни електроди. Има ли нещо вярно в тези машинки? Става въпрос за технически метод да се направи оценка на телесния състав. Защото от общото тегло има значение каква част са кости, мускули, течности, мазнини. Методът, за който ме питате, се нарича боди-импеданс метрия. Измерването се извършва със специални апарати, които отчитат кожното съпротивление на един много слаб ток, който минава през тялото. При това преминаване той се среща с различни тъкани и органи, които според състава си дават различно съпротивление. Така апаратът по косвен път отчита колко е водното съдържание, колко е мускулната тъкан, мастната тъкан и т.н. По принцип методът е обективен и точен. Но трябва да е ясно, че има различен клас апарати. Едно е изследването да се направи на професионален апарат в клиника, а съвсем друго е това да стане с мобилно устройство на улицата. При сериозните апарати боди-импеданс метрията се прави чрез обхващане на цялото тяло, а не само чрез ръцете.

Дълго време мастната тъкан се приемаше за инертна, за депо на енергия, но това разбиране се преоценява… Вече имаме доказателства, че мастната тъкан е практически ендокринен орган. Тя съвсем не е пасивно депо на резервни мазнини. Мастната клетка не само произвежда собствени хормони, но участва в сложни регулаторни механизми на организма. При редица нарушения в организма, каквито са затлъстяването, инсулиновата резистентност и диабетът, мастната клетка не е спокойна и произвежда „лоши” молекули, които водят до едно нискостепенно възпаление и съдови промени. Вече имаме и маркери, с които установяваме тези изменения, като например високочувствителната фракция на С-реактивния протеин, интерлевкините и доста други.

Реално ли е едно често оправдание на пълните хора – „не ям, но пълнея”? И моите пациенти често казват така, дори се оплакват, че консумират по-малко от околните, но имат по-високо тегло. Работата е там, че дори и в момента енергийният баланс да е отрицателен, в предишни периоди приемът на храна е надвишавал разхода на енергия. Освен това при оформено затлъстяване метаболизмът е отклонен в посока на трупане на енергия. Това са сложни процеси, които все още се проучват.  

бутони за социални мрежи