60 изби на Балканския винен фестивал

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

60 изби се очаква да се включат тази година в Балканския винен фестивал и около 100 участници – във винения конкурс. Това стана известно по време на проведената в БТПП пресконференция, посветена на предстоящия през м. май в София Втори Балкански винен конкурс и фестивал.“Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари”, категоричен е председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той подчерта, че Палатата приема с ентусиазъм идеята за съвместни действия на винопроизводители и търговци от балканските страни и изтъкна, че отварянето на търговията е сред целите на глобалния бизнес. Само след постигането на това може да се очакват сериозни успехи на международните пазари.

“При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат 5-то място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. Това не е достатъчно известно”, отбеляза Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс. Тя подчерта, че трябва да се гордеем с древните сортове, традициите и постиженията на региона във винопроизводството.

Новосформираната българска Асоциация на износителите на вино, чийто председател е Галина Нифору, е устремена да осигури пазари за българското вино в САЩ, Япония и Хонконг.