„Приста ойл“ разшири завода си в Унгария

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

„Покупката на завода беше част от стратегията на компанията за
диверсификация на производството“, обясни Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на „Приста ойл“

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

„Покупката на завода беше част от стратегията на компанията за диверсификация на производството“, обясни Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на „Приста ойл“

Производителят на масла „Приста ойл“ инвестира 1.7 млн. евро в обновяване и разширяване на завода си за вазелин в Унгария – Bogdany Petrol. Проектът е получил и финансиране по европрограма в Унгария, като размерът на субсидията е около 500 хил. евро“, съобщават от компанията.

В предприятието в Ниербогдани се произвеждат емулсии, изолационен гел, индустриално приложими масла, специални парафини за изолации, като основното производство е на различен клас вазелини. На мястото на старите мощности за вазелин компанията инвестира в изцяло нов цех за производството му. 

Очакванията на компанията след направената инвестиция са за нови клиенти, удвоено производство и нарастване на приходите на завода с 10% през тази година.

Унгарският проект Предприятието в Ниербогдани стана собственост на „Приста ойл груп“, която придоби 92% от капитала през 2009 г. „Покупката на завода беше част от стратегията на компанията за диверсификация на производството, базирано на относително сходни суровини, тъй като и в Bogdany се ползват относително едни и същи суровини, каквито се ползват и в масленото производство“, обяснява Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на „Приста ойл“.

Вазелинът има широко приложение във фармацефтичната и козметичната промишленост (в почти всеки крем). В България например клиенти на компанията са „Софарма“ и „Актавис“. Унгарското предприятие е изцяло експортно ориентирано, като 96% от производството се изнася в страните от ЕС и Африка, а общо износ се реализира в над 70 страни.

„Това е едно много специализирано производство и една много интересна ниша, която ние решихме да заемем и която има много сериозни преспективи“, допълни Бобоков. През 2008 г. продажбите на завода са в размер на 22 млн. евро. През 2012 г. те са увеличени на 30 млн. евро, а очакванията за тази са за 10 процентен ръст на оборота. Инвестицията пък ще позволи производството да бъде удвоено от 3 хил. на 6 хил. тона.

„С тази инвестиция ние отваряме много нови пазарни възможности, тъй като този завод в момента се сертифицира по GMP (Good Manufacturing Practice – добра производствена практика), което дава възможност да работим за големите козметични концерни“, коментира Бобоков.   И всеобщо разрастване „Приста ойл груп“ е холдингова структура, като най-общо бизнесите и се делят на две – акумулаторен бизнес – „Монбат“, и маслен бизнес, в който влизат „Приста ойл“ и дъщерни компании в редица държави. Разрастването на производството в Унгария е само един от проектите в ход на „Приста ойл“. През миналата година бяха обявени намеренията за изграждане на завод за рециклиране на отработени масла в Украйна, като проектът е на свързаното дружество „Приста рисайклинг“. Такова предприятие вече се строи в Узбекистан. В ход са и проектите за изграждане на верига от брандирани сервизни центрове в Турция. Напредва и модернизацията на българското дъщерно дружество „Верила“. Миналата година, след оттеглянето на фонда Gramercy от „Приста ойл груп“, в българската компания влязоха базираният в Хонконг инвестиционен фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие, които придобиха 30% дял в компанията. Сделката включваше смяна на миноритарния инвеститор, капитал за разрастване на бизнеса и корпоративно преструктуриране на българската група. Транзакцията с ADM и ЕБВР беше на стойност 48 млн. евро, а отделно ЕБВР отпуска на „Приста ойл“ и дългосрочна кредитна линия на стойност 12 млн. евро.