10 начина за борба с холестерола и високото кръвно налягане

17
Добави коментар

10 начина за борба с холестерола и високото кръвно налягане

Понижаването на нивото на холестерола и избягването на повишаването на кръвното налягане са важни за постигането на здравословен начин на живот. Намаляването на холестерола по предписан от лекаря начин не винаги е най-доброто решение. Има и някои естествени методи за постигане на тази цел и за подобряване здравословното състояние.

1. Редовни упражнения – те помагат на хората да се отърват от стреса, да отслабнат, да увеличат метаболизма, да изгорят повече калории и други подобни неща. Усърдните и редовни упражнение помагат да се намали холестерола и нивата на триглициридите.  Те са полезни и за намаляване на индекса на телесна маса и постигане на здравословно тегло.

2.  Отстраняване на транс мазнините – такива мазнини се съдържат най-вече в пържените храни, пастите, бисквитите и други подобни. Избягването им ограничава количеството на приетите калории и мазнини и спомага за намаляване на холестерола. Специалисти препоръчват да се намали консумацията на ястия с транс мазнини на 1 % от ежедневния прием на калории.

3.  Премахване на стреса от живота – стресът и безпокойството причиняват отдеяне на химически вещества в тялото, повишава кръвното налягане и намалява кръвопотока към сърцето. Препоръчително е да се избягват стресиращи ситуации и да се използват техники като упражнения за дишане, йога, медитация и други подобни неща. Това помага на тялото да се справи със стреса и намалява вредните ефекти върху него.

4. Загуба на тегло – наднорменото тегло променя метаболизма и начина, по който тялото се справя с мазнините и холестерола.  Загубата на тегло посредством следване на бавен, но строг режим подобрява здравословното състояние и намалява нивата на холестерола. Резултатът от успешните диети е трайна загуба на тегло и намаляване на риска от диабет и високо кръвно налягане.

5. Наблягане на повдигане на духа чрез подходящи социални контакти – фокусирането върху забавни, успокояващи  дейности със семейството и приятелите. Това допълва здравословния начина на живот отдалечава от стреса, който се трупа вследствие на забързания ритъм на живот, пиенето на алкохол, застоят и други вредни неща.

6. Купуване на домашен любимец – много изследвания разкриват че грижата за домашен любимец намалява стреса, понижава кръвното налягане и нивата на холестерола, помага с борбата с депресията и намалява рисковете от смърт, причинена от сърдечна атака или други болести.

7. Избягване на консумация на червено месо, яйца и млечни продукти- тези храни съдържат холестерол. Трябва да бъдат избягвани и заменяни с по-здравословни, които да спомогнат за понижаването на холестерола.

8. Приемане на храни с омега-3 мастни киселини –  те спомагат за понижаване на вредния холестерол. Сред добрите източници на такива киселини са рибите сьомга и херинга, орехите и бадемите и лененото масло. Много от тези храни съдържат антиоксиданти и витамини.

9. Консумиране на повече кафяв ориз – той съдържа много разтворими фибри, които спомагат за абсорбирането на холестерола.

10. Консумиране на боровинки, чесън и ябълки – тези храни са вкусни и могат лесно да се комбинират с много други продукти в домашно приготвени рецепти. Чесънът и боровинките намаляват кръвното налягане и холестерола. Пектинът в ябълките понижава холестерола, произвеждан в черния дроб.