Редовното пиене на подсладени със захар напитки увеличава риска от диабет с 22%

3
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Резултатите подкрепят тези от аналогични изследвания в САЩ, при които е открита връзка между консумацията на напитки с добавена захар и повишен риск от наднормено тегло и състояния като диабет тип 2. Снимка: Emmental de clairière/flickr

Само една кутийка газирана напитка с добавена захар дневно е достатъчна, за да се повиши с повече от една пета риска от развитието на диабет, показаха резултатите от мащабно европейско проучване.

Анализирайки данни събрани от 350 000 души от осем страни в Европа, изследователите установили, че всяка допълнителна кутийка газирана напитка с добавена захар повишава опасността от диабет с 22 процента в сравнение с консумирането на това количество веднъж месечно или по-рядко.

„Имайки предвид повишената консумация на сладки напитки в Европа, на хората трябва да се даде ясно послание за нездравословния ефект от тях“, казва Дора Ромагуера, ръководител на екипа от лондонския Импириъл колидж, провел проучването.

Резултатите подкрепят тези от аналогични изследвания в САЩ, при които е открита връзка между консумацията на напитки с добавена захар и повишен риск от наднормено тегло и състояния като диабет тип 2. От това заболяване – по оценки на СЗО – страдат около 310 милиона души в световен мащаб.

В изследването са събрани данни от 350 000 души от Великобритания, Германия, Дания, Италия, Испания, Швеция, Франция, Италия и Холандия. Участниците били анкетирани по отношение на хранителния им режим, включително броя газирани напитки със захар или изкуствени подсладители и сокове, които пият на ден.  

Резултатите показали още, че за разлика от консумацията на подсладени със захар напитки, тази на плодов сок не се свързва с повишен риск от диабет.

Според експертът по статистика от Университетския колеж Лондон Патрик Улф заключението е съвсем ясно: „Изводът е, че газираните напитки със захар не са добри за нас – нямат хранителна стойност и има доказателства, че пиенето им всеки ден може да увеличи относителния риск от диабет тип 2″. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!