Диабет: Дългият сън крие риск за диабет

46
Добави коментар
type0negative
type0negative

Мащабно 15-годишно изследване на американски учени показа, че дългият сън е рисков фактор за заболяване от диабет.

Отдавна е известно, че спокойният и здрав сън е залог за добро здраве. Във връзка с това много специалисти и досега спорят за това, колко точно часове трябва да отделяме за отдих, за да не се подлагаме на риск от заболяване, а също и до какво може да доведе отклонението от нормата. Очевидно е едно – колкото повече спиш, толкова по-добре би трябвало да се чувстваш. Американски изследователи от Йелския университет обаче опровергават това твърдение.

След изучаване на връзката между продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на средна възраст, учените отново потвърждават, че недоспиването увеличава шансовете за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекалено дългият сън също е опасен.

В мащабното изследване, което се провежда в продължение на повече от 15 години, обекти са около хиляда мъже, които не страдат от диабет. Те са разделени на три групи -недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието, спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието, сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

Както се очаква, хората от първата група, заболели от диабет, са два пъти повече от тези от втората. Обаче съвсем неочаквано поспаланковците, болни от диабет, са три пъти повече. С други думи графиката на заболяването е нещо като парабола.

Интересно е, че тази връзка съществува независимо от други фактори, влияещи върху заболяването -наднормено тегло, възраст и даже тютюнопушене. При отчитане на нивото на тестостерона в кръвта при хората от тази група се оказва, че той е значително снижен. Поради това учените смятат, че връзката между продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори. По този начин известната фраза, че всичко трябва да си има мярка намери своето потвърждение и тук.