Остров Менорка (Menorca island)

68
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Менорка е най-северният от всички Балеарски острови. Разположен е на около 200 километра от Барселона и на около 38 километра от Майорка сред водите на западното Средиземноморие. Това е чудесен избор за ваканция за всички, които търсят тишина и спокойствие. За разлика от Майорка, която е сред най-известните семейни дестинации и Ибиса, която е известна сред младите хора от цял свят със страхотните си клубове, Менорка остава в страни от огромните туристически потоци. Дори и в разгара на летния сезон, тук е сравнително спокойно и това привлича една съвсем друга група хора – търсещите уединение.

Менорка е най-зеленият от всички Балеарски острови. Тук виреят основно иглолистни дървета, маслини, цитруси, финикови палми и субтропични храсти. Въпреки, че растителното разнообразие на Менорка е голямо, тук подобно на всяко друго място по средиземноморието също има сухи места, където растителността е по-оскъдна, тревата – жълта и само тук там има по някое маслиново или цитрусово дърво. Причината поради която Менорка е по-зелена от останалите Балеарски острови е, че тук климатът е малко по-влажен. През летните месеци например не рядко се формират силни бури придружени от обилни валежи и гръмотевици. За щастие тези бури са толкова кратки, колкото и внезапни и по тази причина няма опасност да провалят почивката на никой. Иначе Менорка има великолепен климат – субтропичен средиземноморски. 

Ако си падате по екотуризма и дивата природа, значи трябва да се отправите към северната част на острова. Днес тя е почти недокосната и за разлика от повечето места по Средиземноморието тук няма и следа от презастрояване. В местните борови гори живеят много видове птици и други животни, голяма част от които се срещат само тук. Преди да се отправите към Менорка е важно да знаете, че през 1993 година островът е бил обявен за биосферен резерват. Днес това райско кътче се намира под закрилата на ЮНЕСКО. Менорка е сред най-чистите и спокойни острови в Южна Европа.