Как да си изпечем домашен хляб

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Искате да си направите домашен хляб и да си припомните вкуса от детството? Направете си хляб, който е почти като този по магазините, само че по-истински и вкусен. Домашният хляб не се рони толкова много като купешкия, пък и има по-голяма трайност. Вижте една примерна рецепта за вкусен домашен хляб.

Необходими продукти: 6 ч.чаши брашно, 2 ч.чаши топла вода, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 4 с.л. захар, 1 пакетче 11 гр. мая и 1 ч.л. суха мая.

Начин на приготвяне: Затоплете водата и разтворете маята в нея. Изсипете ги в дълбока купа и прибавете солта, захарта и олиото. Разбъркайте сместа добре. Чаша по чаша добавете брашното и бъркайте.

След като получите смес започнете да месите, докато не се образува меко и лепнещо тесто. За по голямо удобство, месете на набрашнен плот. Трябва да получите меко тесто, но вече не бива да лепне. Разделете го на две равни топки и оставете да почине за 15 минути.

Върху набрашнения плот разточете леко двете тестени топки, докато не получите форма, подобна на кръг или елипса. Сгънете едната във форма на франзела, така че да се побере в тавата, краищата подгънете навътре.

Отгоре направете прорези с нож. Поставете в добре намаслената тавичка и оставете да втаса за 30 минути или докато не удвои обема си. Същото направете и с другата топка. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по-голяма тавичка. Можете да ги сложите във фурната и да я включите на най-ниската температура и така да ги оставите да втасат, колкото е нужно, а след това увеличете на 180 градуса. Печете докато не се получи коричка отгоре и отдолу.

Оставете вече готовия хляб да поизстине в тавичката за около 30 минути. Може да го съхранявате увит в подходящ плат.

Както виждате може да си направите хляб бързо и лесно, можете винаги когато пожелаете да си опечете хубав домашен хляб.