Там, където войната никога не свършва

0
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Сдерот, 2007 г., след поредната ракетна атака. Година по-късно в града се случва първата сватба от дълго време насам

© reuters

Още по темата

Завлечени в мирния процес

Под натиска на САЩ Израел и Палестина подновиха преговорите помежду си. Надеждата за напредък е малка, но все пак я има

3 авг 2013

Лутания в пустинята

Президентски декрет и проект за нова конституция доведоха до най-сериозното напрежение в Египет от революцията насам

30 ное 2012

Без война, без мир

Поредната израелска операция в ивицата Газа завърши със споразумение, което вероятно само отлага по-широка конфронтация

23 ное 2012

Думи като куршуми

Желанието на Турция за по-активна роля в Близкия изток ще промени сериозно ситуацията в региона

4 юни 2010

Сдерот е 24-хиляден израелски град, разположен само на около километър от границата с Газа. Когато през 2008 г. американската документалистка Лаура Биалис се омъжва в Сдерот, събитието е историческо не само за младоженците. Сватбата на Лаура и Ави е първата в града от повече от 4 години. Хората тук са се женили и преди, но от известно време никой не се осмелява да направи сватба в родния си град поради опасения, че събитието ще бъде прекъснато от поредната ракетна атака. През последните 12 години по данни на израелската армия от Газа над Израел са се посипали повече от 12 хил. ракети. Само през миналата година в посока Израел са полетели 1435.

Значителна част от тях са насочени към южни градове като Сдерот, Ашкелон, Ашдод, Беер Шева и Офаким. Ако не знаем за тях, това ще е само защото чуждестранните медии започват да информират за случващото се, след като атаките станат по- масирани или заплашват защитени градове като Тел Авив и Ерусалим, които миналия ноември, по време на ескалацията на напрежението между Израел и Газа, за пръв път от дълго време също се превърнаха в ракетни цели. За много от жителите на тези два града алармените сирени бяха много неприятна изненада. За жителите на израелския юг техният звук е по-скоро всекидневие. Всъщност ракетите са даденост за 45% от израелското население – те живеят в обхвата на притежаваните от „Хамас“ оръжия.

Сдерот заради близостта си с Газа обикновено е на първа линия на атака. Израелското правителство продължава да превръща града, известен със своята музикална рок сцена, в крепост. Със 150 млн. долара старите сгради са допълнително укрепени, всяка жилищна постройка има свой бункер, новите училища са със затварящи се за секунда прозорци от бронирано стъкло. А учениците в часовете по математика дискутират с учителите си военния бюджет на правителството в Тел Авив. Просто един ден в Южен Израел.

След няколкомесечно затишие, първото от няколко години, през март над израелския юг отново се посипаха ракети. Изреждането в рамките на един месец на три висши американски визити – на президента Барак Обама, държавния секретар Джон Кери и министъра на отбраната Чък Хейгъл – донесе освен декларации за американската подкрепа за Израел и свежа вълна от ракети откъм Газа. Групировката „Хамас“, която контролира ивицата, изпрати своето съобщение.