При симптоми на ангина пекторис – омега-3 рибено масло!

14
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Стягащата болка в гърдите недвусмислено показва, че сърцето ви страда от недостиг на кислород в резултат на влошено кръвоснабдяване на сърдечния мускул.

Болката при ангина пекторис обикновено започва зад гръдната кост и се разпространява радиално към рамото, ръката или челюстта. Лекарите най-често предписват нитроглицерин, който облекчава напрежението в гърдите. Вълшебните таблетки обаче не са единственото ви спасение. Има и други начини за намаляване честотата на пристъпите, с някои от които ще ви запознаем сега.

Ако сте в движение, когато започне пристъпът, седнете и си починете за няколко минути. Ако лежите, когато почувствате предупредителното стягане в гърдите, променете позицията на тялото – седнете или се изправете. Ако пристъпите на ангина настъпват предимно когато сте в покой, това е знак за повишен риск от инфаркт. Не отлатгайте консултацията с лекар!

Полезни за защитата на сърцето и кръвоносните съдове са омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло. Вземете хранителната добавка Омега-3 Рибено масло от Sanct Bernhard, която ще ви осигури дневен прием 1000 мг комбинирани мастни киселини. Това замества консумацията на тлъста риба като скумрия, сьомга или сардини.

При наличието на висок холестерол, ежедневно изяждайте поне една скилидка чесън. Доказано е, че чесънът влияе също на кръвосъсирването и на склонността към образуване на тромби – още една голяма полза за сърцето. Ако ароматът му ви притеснява, можете да го приемате и под формата на капсули.

Фолиевата киселина и витамин В12 са ефективни средства срещу повишените нива на веществото хомоцистеин в кръвта, което е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. За да доставите на организма си достатъчно количество витамин В12, редовно консумирайте месо, риба и яйца. Фолиевата киселина ще си набавите от листните зеленчуци и цитрусовите плодове.

Силата на профилактиката.

Откажете цигарите и избягвайте задимени помещения. Никотинът стеснява артериите и може да причини заболяването или да обостри симптомите му.

Намалете консумацията на кафе. Съвременните научни изследвания свързват приема на кофеин с повишените нива на хомоцистеин в кръвта.

Избягвайте резки физически натоварвания – например тичане след автобуса или вдигане на тежки предмети.

Поддържайте оптимално телесно тегло. Ежедневно приемайте плодове и зеленчуци. Не прекалявайте с бисквитите и шоколада, откажете се от тлъстото месо, мазните и пържени храни.

 

 

Аспиринът помага и в бита