Палатка за къмпинг – как да изберем

2
Добави коментар
ex3m.bg
ex3m.bg

Къмпингуването и лагеруването през летните месеци е любим начин за почивка за много от нас и с повишаване на температурите все повече се сещаме за него. Ако нямате семейна палатка за къмпинг и се чудите как да изберете такава, ето няколко съвета, които надяваме се ще ви помогнат.

Видове семейни палатки

По принцип палатките, които са предназначени за четири и повече човека се смятат за семейни. В нашия сайт сме отделили четириместните палатки в една категория, а тези за повече хора в друга – Къмпингови палатки. Според конструкцията и формата можем да различим най-общо два типа – куполни и тип колиба.

Куполните палатки са просто по-големия вариант на класическите туристически палатки. Предлагат по-голяма здравина и устойчивост на вятър, което със сигурност ще оцените, ако се случи да прекарате някоя ветровита нощ. Стените им са по-наклонени, а това значително намалява използваемото пространство вътре в тях.

Палатките тип колиба имат по-вертикални стени, което дава повече пространство вътре и по-лесен достъп на влизане и излизане. Някои модели има доста екстри, като разделителна преграда и сенник, който може да се разпъва и създава много удобно пространство пред помещенията на палатката.

Теглото при къмпинговите палатки не е от голямо значение, както при туристическите, тъй като няма да носите такава палатка в раницата си, а най-много от колата до самото място, на което ще я разпънете. При цените обаче има доста големи разлики, а както знаем това е един от най-важните фактори при избор. Но качеството върви с цената. А истинското качество е в материалите, от които е изработена палатката. Това обикновено си проличава или при лошо време, или след първите няколко лагерувания. Ето няколко съвета относно това:

Рейки – алуминиевите са по-здрави и по-издържливи от тези от фибростъкло.
Ципове – разбира се, ципове YKK ще са по-добри от останалите. Ако се чудите защо, вече сме публикували статия за YKK циповете, вижте я тук.
Материали – най-често външната част и дъното на палатките се изработват от полиуретан (PU). Колкото по-дебел е той, толкова е по-здрав. Има и такива материи, които са подсилени с вплетени в тях нишки.
Покривало – палатките, които са покрити целите предлагат по-добра защита отколкото такива, които са покрити частично. Има такива, които имат покривало само на покрива.
Под – лепените шевове и по-здравите материали намаляват вероятността подът на палатката да пропусне вода в дъждовно време.

Най-общо това са неща, за които да гледате, когато избирате семейна палатка. Ако къмпингът и лагеруването за вас е целогодишно занимание, не само за през лятото, тогава помислете дали да не си вземете от по-скъпите, но по-добри модели.

Има и доста допълнителни екстри и аксесоари за палатки, които също могат да допринесат за по-голямото ви удобство. Например покривало за пода. Това е допълнително платнище, което се поставя под самата палатка и се продава отделно. Може подът на палатката да е изработен от здрав материал, но понякога има камъни, клечки и какви ли не други неща, които могат да го наранят. Едно такова платнище струва по-малко, отколкото ще ви струва да поправите самата палатка и ако мислите, че ще има доста движение навън и навътре в палатката, добре е да помислите за такова.

Има също и подвижни джобове, които може да закачите от вътрешната страна на палатката и в които да държите дреболии и багаж, които не искате да се подмятат по пода. Така ще внесете някаква подредба и организираност и ще ви е по-удобно. Други аксесоари, които могат да ви бъдат полезни са колчета за пясък – много са полезни, ако къмпингувате на плажа.

Веднъж щом определите от какъв размер палатка имате нужда, останалото се свежда до избора, който ще направите относно качеството и. За редки случай, когато ще лагерувате при хубаво време, по-евтините модели ще ви свършат добра работа. Но ако това е нещо, което правите често и по всяко време на годината, мъдро решение ще бъде да се насочите към по-скъпите и качествени палатки. Все пак палатка за къмпинг не се купува често, да не кажем, че веднъж като вземете една и може да я ползвате цял живот.

Добавете коментар