Най-(не)ефективната топлофикация

0
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Според директивите на ЕС за високоефективно производство се признава такова, което спестява над 10% първична енергия, което на практика означава, че „Топлофикация – София“ не се вмества дори в тези критерии.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

„Начинът на ценообразуване цели да стимулира единствено „Топлофикация – София.“Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикациите в България  От регулатора признават парадокса, при който неефективните централи получават високи цени, ефективните – ниски цени. От година на година месечните сметки за ток на потребителите сякаш стават все по-дълги и неразбираеми, а таксите за плащане – все повече. Измежду всичките графи има една, която се нарича високоефективно комбинирано производство, която на фона на останалите добавки в цената изглежда незначителна. За нея потребителите плащат 0.00383 лв. за изразходен киловатчас. С тези средства се покриват преференциалните цени за електроенергията, произвеждана от топлофикациите, чрез така нареченото високоефективно комбинирано производство. Идеята е да се стимулират инвестициите в технологии, които да произвеждат по-ефективна и чиста енергия. Както много често обаче се случва, добрите намерения се оказват неосъществими на практика, и то заради изкривената логика, която се следва. В случая става въпрос за политиката, прилагана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която въпреки ясно описаните закони и методики за въпросните преференциални тарифи все пак намира начин да ги определя не чак толкова обективно. Така някои от тях получават по-високи от заслужените тарифи, което убива икономическия смисъл за нови инвестиции в останалите. 

Кой печели от изкривената логика Така се получава парадоксът, че според начина на ценообразуване, прилаган от ДКЕВР, най-високоефективната топлофикация в България по отношение на спестено гориво и вредни емисии в атмосферата би трябвало да е „Топлофикация – София“. Причината е, че софийската топлофикация получава най-високата добавка към преференциалната си цена на електроенергията в сравнение с останалите топлофикации в страната (виж графиката). В същото време, ако изхождаме отново от цените, които дружеството получава, се вижда, че то има най-лоши параметри по отношение на ефективността на производството си (количеството гориво, с което се произвежда единица количество енергия), което е и причината да получи най-висока индивидуална цена. Заради нея и добавката „Топлофикация – София“ получава най-високата преференциална цена измежду всички останали топлофикации, което означава и най-голям дял от графата „високоефективно комбинирано производство“ в сметките за ток. 

Пред „Капитал Daily“ заместник-председателят на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски коментира: „Вижда се, че „Топлофикация – София“ получава най-висока цена, което не кореспондира с параметрите за най-голямо спестяване на гориво и със спестени емисии.“ По думите му определянето на добавката в преференциалните цени е доста субективно. „Не мога да кажа, че крайният резултат е зависим от обективни критерии.

В методиката е записано, че добавката е следствие на изпълнени критерии по ефективност, т.е. количество спестено гориво и спестени емисии, както и обществена насоченост на произведената енергия. По отношение на първите два критерия обаче има доста разминаване“, допълва той. Според Терзийски това се прави, за да може софиянци да получат по-ниска цена на топлоенергията –  мнение, което неофициално се споделя от целия бранш. Причината е, че „Топлофикация – София“ компенсира цената на топлоенергията с по-висока преференциална тарифа за електроенергията си. Тук идва и другият парадокс – въпреки това подпомагане цената на топлоенергията в София продължава да е най-високата в страната. 

Представете си обаче каква би била тя, ако най-голямата топлофикационна централа на Балканския полуостров получаваше цена, която е определена обективно. „Топлофикация – София“ я изтеглиха от загуба на над 20 млн. печалба през 2012 г. Това, ако не е от цената на електрическата енергия – от какво е“, коментира и изпълнителният директор на „Топлофикация – Бургас“ Въльо Дучев. Той допълва, че според сертификатите за произход, които се издават за високоефективното комбинирано производство, се вижда, че икономията на първична енергия в София е най-малка – 7%, което реално означава, че няма как дружеството да получи най-високата добавка.

За сравнение – в „Топлофикация – Бургас“ спестяването на енергия е достигнало 15%, а след реконструкция на когенерацията си през миналата година достига 18-19%. „Но кой ми го взима това нещо под внимание. Никой“, коментира Дучев. И напомни, че според директивите на ЕС за високоефективно производство се признава такова, което спестява над 10% първична енергия, което на практика означава, че „Топлофикация – София“ не се вмества дори в тези критерии.  

От своя страна софийската топлофикация коментира, че ДКЕВР разглежда предложенията за цени, направени от енергийните фирми, и в качеството си на регулаторен орган има право да одобри или отхвърли посочените разходи за производството на електрическа енергия. „В решението, с което съответно се утвърждават новите цени, е представена мотивировката на регулаторния орган“, допълват оттам. 

От топлофикацията обаче не коментираха конкретно модел на ценообразуване и доколко той е справедлив, а посочиха, че дружеството смята да инвестира близо 64 млн. лв. в изграждане на нови мощности и в подмяна на топлопреносната мрежа през 2013 г. „От тях близо 56.5 млн. лв. са инвестиции в нови високоефективни технологии и съоръжения, разработени в 21 приоритетни проекта. По тази линия стартираха и консултациите за изготвяне на идеен проект за инсталация за оползотворяване на гориво от битовите отпадъци (RDF) на столицата“, допълват оттам.

Според бизнес плана на топлофикацията през тази година ще бъде завършена и най-мащабната инвестиция, правена през последните 30 години – изграждането на новата турбина за комбинирано производство на 40 MW електрическа енергия и 80 MW топлинна енергия в ТЕЦ „София“ на обща стойност от 32 млн. лв., осигурени чрез собствени средства. Изграждането на новата мощност в ТЕЦ „София“ е разработено като част от бъдещата инсталация, чрез която в „Топлофикация – София“ ще се оползотворява горивната компонента от преработката на битовите отпадъци в столицата. Това ще повиши производителността на ТЕЦ „София“ с 5%, а само от инсталацията за боклука разходът на газ за централата ще се намали с около 10%.   

Реално ако всички тези инвестиционна планове на „Топлфикация – София“ се изпълнят, дружеството вероятно ще успее да постигне критериите за висока ефективност, за да продължи да получава преференциалната цена и занапред. Това обаче не променя факта, че в момента тази тарифа не е напълно заслужена.